ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Η ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΝΕΡΟΥ- Η ΘΑΛΛΑΣΑ ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Η μελέτη αντιδιαβρωτικής προστασίας θωρακίζει τον Κυπαρισσιακό κόλπο αποσαφήνισαν οι φορείς της Τριφυλίας σε σύσκεψη στο Καλονερό μετά τα προβλήματα διάβρωσης των ακτών με τους επαγγελματίες να είναι ανάστατοι με τα ορμητικά νερά να φτάνουν ως τα καταστήματα. 
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κόλλιας παρουσία της τεχνικής υπηρεσίας εξήγησε ότι οι υποδομές απουσιάζουν στο Δήμο εξαιτίας γραφειοκρατικών εμπλοκών καθώς "το στηρίζουμε άμεσα ξεπερνώντας τις δυσκολίες με την τελική του μελέτη να μην ακυρώνει την αρμονική συνύπαρξη της χελώνας με τον άνθρωπο καθώς όλοι έχουμε οικολογική συνείδηση". Μάλιστα είπε ότι στο όνομα μιας εξωπραγματικής αντίληψης για την οικολογία να στερεί την περιοχή από υποδομές με τα έργα να βαλτώνουν καθώς η μελέτη έχει φρακάρει στα γρανάζια του Υπουργείου Περιβάλλοντος παρά τις πιέσεις που ασκούνται. Σε ερώτηση αν ευθύνεται ο Αρχέλωνας ο κ .Κόλλιας είπε ότι το έργο αφορά την περιφέρεια καθώς "δεν γνωρίζουμε ποιος μπλοκάρει το έργο όταν το στηρίζουμε ενεργά" αφήνοντας αιχμές για τα συμφέροντα που πιθανόν κρύβονται πίσω από την μη εκτέλεση του έργου. 
Ο Αντιδήμαρχος κ .Φιλντίσης υποστήριξε ότι "η περιοχή έχει τουριστική προοπτική ως την Ελαία αλλά το έργο ανήκει πλέον στο Δήμο μετά την προγραμματική σύμβαση με τη περιφέρεια σε ότι αφορά την εκτέλεσή του ενώ είναι η 4η φορά που παρακολουθούμε την καταστροφή του Καλονερού αν δεν αδειοδοτηθεί το έργο από τα αρμόδια υπουργεία". Επίσης άφησε αιχμές ότι "οποιαδήποτε προστάτες της περιοχής μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις αλλά δεν μπορούν να είναι αρνητικοί απέναντι στην ανάπτυξη καθώς με το έργο αυτό διασφαλίζει η προσσάμωση της ακτής που ευεργετεί την ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη". Η ακτή πλέον έχει βράχια τα οποία δεν υπήρχαν πριν από 35 χρόνια, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η αδειοδότηση του έργου αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση οι κάτοικοι πρέπει να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...