ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Μεσσηνία: 2,60 - 2,70 το ελαιόλαδο! «Αν δε γίνει κάτι, σε λίγο θα μας περάσει και η Τυνησία»

«Ευελπιστούμε ότι η τιμή θα είναι ανοδική, αν και είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να προβλέψεις τι θα γίνει» παρατηρεί ο Τάκης Δημητρακόπουλος, αντιπρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα Τριφυλίας, σε σχέση με την τιμή του ελαιολάδου σήμερα στη Μεσσηνία.
«Ενώ τα προηγούμενα χρόνια στις τιμές είχαμε συνηθίσει να είναι πρώτοι οι Ιταλοί παραγωγοί, μετά οι Έλληνες και μετά οι Ισπανοί, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο αντιστράφηκαν τα πράγματα εις βάρος μας, με αποτέλεσμα να είμαστε τρίτοι. Και εάν δε γίνει κάτι, σε κάνα -
δυο χρόνια, μπορεί και λιγότερο, θα μας περάσει και η Τυνησία».
Ο «Νηλέας», εκτός από την ποσότητα που τυποποιεί για παραγγελίες του, διαχειρίζεται και ποσότητες χύμα ελαιολάδου. Η τιμή αυτή την περίοδο στην περιοχή της Χώρας κυμαίνεται από 2,65 - 2,70 ευρώ το κιλό. 
«Σίγουρα ο διεθνής περίγυρος γνωρίζει την κατάσταση που βιώνει ο Έλληνας και ειδικότερα ο ελαιοπαραγωγός, οπότε όσο μπορούν και τους επιτρέπουν οι συνθήκες και η αγορά το εκμεταλλεύονται. Από την άλλη και ο Έλληνας παραγωγός είναι ακόμη ανοργάνωτος» λέει ο κ. Δημητρακόπουλος.
«Η υπεραξία είναι στην τυποποίηση» Στις ίδιες τιμές (2,65 - 2,70) κυμαίνεται η τιμή παραγωγού και στην περιοχή των Γαργαλιάνων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της πόλης, Τάσος Προσηλιακός, καλεί τους παραγωγούς να είναι ψύχραιμοι και να πιστέψουν ότι κάτι καλό μπορεί να γίνει.
Ο Συνεταιρισμός των Γαργαλιάνων αυτές τις μέρες ετοιμάζει μια μεγάλη παραγγελία τυποποιημένου ελαιολάδου για Κίνα και Αυστραλία, θέμα για το οποίο θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προσεχώς. «Δεν είναι λύση το βυτίο στην Ιταλία του χύμα λαδιού. Η υπεραξία του προϊόντος είναι στην τυποποίηση. Και με την υπεραξία ο παραγωγός θα απολαύσει κάτι καλύτερο».
Από την πλευρά της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που έχει μετατραπεί σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Κατσούλης σημειώνει ότι οι τιμές που αγοράζει η Ένωση (για τυποποίηση) είναι αυτές που έχει ανακοινώσει: 2,60 με τρίμηνη επιταγή και εκκαθάριση για το συμβατικό, και 2,70 πάλι με τρίμηνη επιταγή και εκκαθάριση για το ΠΟΠ. Το βιολογικό κυμαίνεται περίπου στα 3 ευρώ. 
ΑΠΟ Μαρία Νίκα - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.