ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Δηλητηρίασαν σκυλιά σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους

Φόλες έπεσαν τις τελευταίες μέρες σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους με στόχο αδέσποτα σκυλιά της περιοχής, χωρίς όμως να γλυτώσουν και αρκετές γάτες από αυτή την άρρωστη ενέργεια.

Από ό,τι φαίνεται οι ασυνείδητοι στις περιοχές αυτές έχουν ρίξει πολλές φόλες θανατώνοντας αρκετά ζώα. Χαρακτηριστικά, σε γειτονιά στην περιοχή της Κυπαρισσίας βρέθηκε σκυλί που ψυχορραγούσε αφού έφαγε φόλα, το οποίο και δεν κατάφερε τελικά να κρατηθεί στη ζωή. 

Όπως κατήγγειλαν μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας στην συγκεκριμένη γειτονιά δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτουν
φόλες με πιθανό στόχο συγκεκριμένο σκυλί, το οποίο κυνηγά αυτοκίνητα και μηχανάκια. Αντί όμως να γίνουν συστάσεις προς τον ιδιοκτήτη του δυστυχώς επελέγη η εξόντωσή του μαζί με όλα τα αδέσποτα που τυχόν περνούσαν από την γειτονιά. Ετσι την Τρίτη ένα σκυλί που κυκλοφορούσε ελεύθερο έφαγε φόλα και δυστυχώς κατέληξε παρά την βοήθεια που του παρασχέθηκε.

Φόλες όμως εντοπίστηκαν και στην περιοχή των Γαργαλιάνων τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και την Τρίτη, όπου ένα σκυλί ξεψύχησε αφού έφαγε φόλα, ενώ έχουν εξαφανιστεί άλλα 4-5 σκυλιά που κυκλοφορούσαν στην περιοχή. Εκεί όμως πέθαναν και γάτες οι οποίες έφαγαν φόλες και όπως καταγγέλλουν μέλη της Φιλοζωικής Ομάδας περίπου 10 γάτες έχουν πεθάνει στην περιοχή.

Σε επικοινωνία μας με το μέλος της Φιλοζωικής Ομάδας Εθελοντών Τριφυλίας Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, μας επισήμανε την αδιαφορία τόσο της κοινωνίας όσο και των αρχών για τα θέματα αυτά. Για την περιοχή της Κυπαρισσίας ειδικότερα τόνισε ότι αν και ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές δεν είδαν να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για τα περιστατικά αυτά. 

Από την άλλη αδιαφορία έχουν συναντήσει και από τον Δήμο Τριφυλίας ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα, για τα οποία πρέπει να έχει ειδικό χώρο, να τα στειρώνει και να μεριμνά για αυτά. Όπως είπε η κ. Κανελλοπούλου ο δήμος αδιαφορεί, καθώς έχει πάρει χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό ωστόσο δεν έχει διαθέσει χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία 
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...