ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Σοκολάτα: Λευκή ή σκούρα;

Αποτελεί λατρεμένη συνήθεια μικρών και μεγάλων, αλλά συχνά συγκαταλέγεται στη «μαύρη λίστα» των τροφίμων. Κι όμως, η γλυκιά αυτή αμαρτία μπορεί να αποτελέσει μία υγιεινή επιλογή. Αλήθεια, πώς θα μπορούσατε να εντάξετε την αγαπημένη σας σοκολάτα σε έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής;
Διαλέξτε «χωρίς ζάχαρη»

Μπορεί η κατανάλωση ζάχαρης με μέτρο να αποτελεί μέρος της ισορροπημένης διατροφής, πολύ συχνά ωστόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι είτε με καταστάσεις που επιβάλλουν τον περιορισμό των απλών σακχάρων στο σύνολο της διατροφής μας, όπως είναι η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης είτε απλά θέλουμε να απολαύσουμε συχνότερα τη γλυκιά γεύση… με μέτρο. Μία πιο υγιεινή εναλλακτική της σοκολάτας είναι αυτή στην οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που προσδίδουν τη χαρακτηριστική γλυκιά γεύση στη σοκολάτα σας, αποδίδοντας όμως λιγότερες θερμίδες και χωρίς παράλληλα να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν, εκτός από υποκατάστατα ζάχαρης, η σοκολάτα περιέχει και άλλα σημαντικά διατροφικά χαρακτηριστικά όπως φυτικές ίνες, εκτός από τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα βοηθάει και στη δημιουργία αισθήματος κορεσμού, αποτρέποντάς σας έτσι από την υπερκατανάλωσή της.
«Αναβαθμίστε» τη θρεπτική της αξία
Αν καλοσκεφτείτε τι είναι αυτό που συνδέει τη σοκολάτα με την αμαρτία, η απάντηση είναι οι θερμίδες, η σύνδεσή της με την αύξηση του βάρους και τα λιπαρά της. Παρόλα αυτά ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στη διατροφική ετικέτα της σοκολάτας, εκτός από τις θερμίδες θα παρατηρήσουμε πως περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, μικρή ποσότητα καλών λιπαρών, ενώ πλέον γνωρίζουμε πως η σοκολάτα ως προϊόν του κακάο περιέχει και καφεΐνη και αντιοξειδωτικά. Μάλιστα τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας τη φέρνουν συχνά στο επιστημονικό προσκήνιο ως ένα από τα τρόφιμα που …αγαπά η καρδιά μας.
Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα μπορεί να φανεί ευεργετική στην προστασία της υγείας της καρδιάς. Για να απολαύσουμε λοιπόν τα οφέλη της σοκολάτας ακόμη και κάθε ημέρα αρκεί να ελέγξουμε την ποσότητά της και να κάνουμε ισορροπημένες επιλογές! Μπορείτε, για παράδειγμα, να επιλέξτε σοκολάτες με φυτικές ίνες ή ακόμη να προτιμήσετε τη σοκολάτα σε μικρές ατομικές συσκευασίες (mini σοκολατάκια).
Μαύρη, λευκή, ή γάλακτος;
Η σύνδεση της σοκολάτας με την υγεία της καρδίας έχει να κάνει με την περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά συστατικά και αναλυτικότερα των φλαβονοειδών. Μάλιστα, όσο περισσότερο κακάο περιέχει τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή. Η λευκή σοκολάτα λοιπόν, που δεν περιέχει καθόλου κακάο και είναι η πλουσιότερη σε λιπαρά, καλό θα ήταν να αποτελεί την τελευταία σας επιλογή. Η σοκολάτα γάλακτος, εκτός από φλαβονοειδή περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, ενώ το υψηλότερο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο έχει η μαύρη σοκολάτα. Εάν το υψηλό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας σε αντιοξειδωτικά συνδυαστεί και με γλυκαντικές ύλες τότε την καθιστά μια από τις καλύτερες επιλογές για την ικανοποίηση του γλυκού.
Το «κλειδί» είναι το μέτρο και οι σωστές επιλογές
Παρά τα πιθανά της οφέλη, μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει πάντοτε να ακολουθεί την έννοια του μέτρου. Φανείτε λοιπόν εγκρατείς και περιοριστείτε σε μία μικρή ποσότητα προκειμένου να πάρετε τη γλύκα της και να δείτε την.. ευεργετική της πλευρά, ακόμη και κάθε ημέρα αναζητώντας έξυπνες και ισορροπημένες θερμιδικά λύσεις στην επιλογή σας!
Πηγές: www.nutrimed.gr
ΑΠΟ http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...