ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Ποιοι πολύτεκνοι δικαιούνται το επίδομα των 500 ευρώ

Σειρά φορολογικών διατάξεων με στόχο την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη είσπραξη των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο « Επενδυτικά Εργαλεία - Ανάπτυξη - Παροχή Πιστώσεων Και Άλλες Διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.


Σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης οι διατάξεις για την παροχή του επιδόματος στις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες οικογένειες, ύψους 500 ευρώ για κάθε παιδί και για οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων:
- Πρόβλεψη για τον διαχωρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο σε εισπράξιμες και μη. Σήμερα τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονται στο σύνολό τους σε 55 δις ευρώ. Επισημαίνεται πάντως ότι «ο χαρακτηρισμός οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης και η εγγραφή τους στα ειδικά βιβλία δεν επηρεάζει την οφειλή η οποία εξακολουθεί να υφίσταται με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες και πριν τον χαρακτηρισμό της ως ανεπίδεκτης».

- Δεν απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση για να γίνεται κατάσχεση για χρέη προς το δημόσιο.

-  Η παροχή κινήτρου στους φορολογούμενους να υποβάλλουν αρχική ή συμπληρωματική δήλωση μετά από έλεγχο καταβάλλοντας μειωμένες προσαυξήσεις και πρόστιμα σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις.

- Η επιλογή προς έλεγχο κατά προτεραιότητα των υποθέσεων των οποίων επίκειται η παραγραφή.

- Η δυνατότητα παράτασης παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου για δύο επιπλέον χρόνια εφόσον έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου εντός των προθεσμιών που ορίζονται από το νόμο.

- Η διαδικασία διασταυρώσεων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ.

Σε ότι αφορά το επίδομα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Το ειδικό επίδομα θα καταβάλλεται στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα. Ορίζεται σε 500 ευρώ κατ' έτος για κάθε τέκνο, για οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις τρίτεκνες οικογένειες. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις τετράτεκνες οικογένειες και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.

Ως εξαρτώμενα θεωρούνται τα τέκνα που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας του ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Ειδικά, για τα τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Επιπλέον, ως εξαρτώμενα τέκνα για θεμελίωση του δικαιώματος λήψης του επιδόματος, λαμβάνονται υπόψη τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω καθώς και το απορφανισθέν τέκνο ή τα απορφανισθέντα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια και επήλθε θάνατος και των δύο γονέων.

Το επίδομα χορηγείται κατόπιν αίτησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.
ΠΗΓΗ news247
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: