ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Φιλιατρά: Οικία και Μίνι Μάρκετ χτύπησαν το βράδυ

Σε οικία που βρίσκεται λίγο έξω από τα Φιλιατρά στο ύψος του Εξοχικού, μπήκαν εχθές το βράδυ άγνωστοι παραβιάζοντας το παράθυρο του σπιτιού, αφαιρώντας χρήματα και χρυσαφικά.

Όπως είπε στο filiatranet η ιδιοκτήτρια του σπιτιού που βρίσκεται πάνω από την επιχείρηση με οικοδομικά υλικά, έλειψα λιγότερο από μισή ώρα και συγκεκριμένα από τις οκτώ παρά δέκα μέχρι τις οκτώ και τέταρτο. 

Μόλις επέστρεψα βρήκα το παράθυρο ανοιχτό και το υπνοδωμάτιο
άνω - κάτω. Το δωμάτιο ήταν γεμάτο με ρούχα και πράγματα που είχαν αδειάσει από τα συρτάρια και τις ντουλάπες.

Πιθανόν όταν επέστρεψα με άκουσαν και έφυγαν από την πίσω μπαλκονόπορτα, ενώ ευτυχώς εκείνη την στιγμή έλειπαν τα παιδιά από το σπίτι. Κατατρομαγμένο βρήκε όμως και το σκυλάκι στο σπίτι, το οποίο από τον φόβο του είχε κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι και έτρεμε ολόκληρο.


Η ίδια εκτιμά ότι ήταν τουλάχιστον δύο οι δράστες, ενώ όπως μας ανέφερε δεν αφαίρεσαν άλλα πράγματα αξίας όπως υπολογιστή κλπ. 

Η λεία τους από τα χρυσαφικά ανέρχεται περίπου στα 4.000 ευρώ και τα χρήματα κοντά στα 130, ενώ πήραν μαζί τους και ένα κινητό τηλέφωνο που βρήκαν.

Δεν θέλω καθόλου να σκεφτώ τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν αντίκριζα τους δράστες καθώς έλειπε και ο σύζυγός μου, ενώ την έντονη ανησυχία της εξέφρασε για το τι θα γινόταν αν βρίσκονταν στο σπίτι τα παιδιά της.

Από τους κακοποιούς όμως δεν γλύτωσε ούτε Μίνι Μάρκετ που βρίσκεται απέναντι από το Λύκειο στα Φιλιατρά. 

Άγνωστοι παραβίασαν την πόρτα της εισόδου σπάζοντας το τζάμι, αφαιρώντας την ταμειακή μηχανή με περίπου 150 ευρώ και στην συνέχεια τράπηκαν σε φυγή αφού χτύπησε ο συναγερμός του καταστήματος. 

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.