ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Ενωση Ξενοδόχων Τριφυλίας: Δωρεά κλινοσκεπασμάτων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Σεντόνια και άλλα είδη κλινοσκεπασμάτων προσέφερε χθες το πρωί η Ενωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σε μια ουσιαστική κίνηση βοήθειας προς αυτό, αλλά και σε μια συμβολική κίνηση ότι η τοπική κοινωνία στηρίζει και θέλει την ύπαρξη του νοσοκομείου στην περιοχή.

Δόθηκαν περισσότερα από 200 σεντόνια και άλλα τέτοια είδη, τα οποία αποτελούν το πρώτο μέρος της βοήθειας, καθώς -όπως τόνισε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κώστας Αγγελόπουλος- θα
ακολουθήσει σύντομα και άλλη τέτοια προσφορά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κώστας Αγγελόπουλος επισήμανε: "Οι ξενοδόχοι θα σταθούν δίπλα στα νοσοκομείο και ό,τι άλλο μας ζητηθεί, θα είμαστε κοντά τους. Θέλω να πω ότι ένα μέρος από τα σεντόνια τα έδωσε η εταιρεία "Στήριξη ΠετρόπουλοςΑ.Ε.". Ευχαριστώ επίσης όλα τα μέλη που βοήθησαν και θα εξακολουθούν να βοηθάνε. Καθώς αν όλοι βοηθήσουμε στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, θα βγούμε όσο μπορούμε πιο αλώβητοι. Γιατί θύματα σίγουρα θα έχουμε. Ας έχουμε όσο το δυνατό πιο λιγότερα".
Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Ενωσης Γεωργία Χριστοδούλου σημείωσε: "Γνωρίζετε όλοι την ευαισθησία που έχει η Ενωση για την φιλοξενία του ανθρώπινου πόνου. Ηδη στο παρελθόν είχαμε πάρει την πρωτοβουλία, πρώτοι από όλη την Ελλάδα, να φιλοξενήσουμε παιδιά του Συλλόγου "Ελπίδα". Επίσης είχαμε βραβεύσει μεγάλους ευεργέτες και χορηγούς του νοσοκομείου. Σήμερα είμαστε εδώ μετά την πρωτοβουλία και ευαισθησία του κ. διοικητή να μας ενθαρρύνει για αυτή μας την προσφορά. Αυτή μας η πρωτοβουλία έχει να κάνει και με την ισχυρή μας αντίσταση για την αυτοτέλεια του νοσοκομείου. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε τέτοιο ζήτημα, σταθήκαμε δίπλα. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η ύπαρξη του νοσοκομείου με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας".
Τους ξενοδόχους ευχαρίστησε ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος υπογραμμίζοντας: "Η ύπαρξη και λειτουργία του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας βασίζεται και στηρίζεται στην τοπική κοινωνία. Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας έχει λόγο ύπαρξης όσο το αγαπούν και το αγκαλιάζουν οι απλοί πολίτες, οι οργανωμένοι σύλλογοι, τα σωματεία. Σήμερα (χθες) δεχθήκαμε με μεγάλη χαρά και ανακούφιση την τεράστια προσφορά των ξενοδόχων της Τριφυλίας σε ένα τομέα που πραγματικά είχαμε μεγάλη ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω και τον πρόεδρο και το Συμβούλιο των ξενοδόχων για την αμέριστη συμπαράσταση που δείχνουν στην προσπάθεια που καταβάλλει το νοσοκομείο. Η προσφορά τους πιάνει τόπο πραγματικά και πιστεύω ότι το παράδειγμά τους θα το ακολουθήσουν και άλλοι. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες χρειάζεται αλληλεγγύη".

Κ.Μπ.
 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη