ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ξεκινούν οι προετοιμασίες για το καρναβάλι Φιλιατρών

Οι προετοιμασίες για το καρναβάλι των Φιλιατρών ξεκινούν, αφού στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Φιλιατρά υπήρξε η σύμφωνη γνώμη από όλους για την πραγματοποίησή του και φέτος.

Είναι ένα καρναβάλι που πλέον έχει γίνει θεσμός και αποτελεί μια εκδήλωση που χαρακτηρίζει την πόλη των Φιλιατρών.
Οπως τονίστηκε τόσο από το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, όσο και από την πρόεδρο του Κοινωνικού Φορέα του δήμου Βιβή Παντελάκη πέρα από την οικονομική δυσπραγία και την κατήφεια που υπάρχει, είναι μια ευκαιρία να ασχοληθεί ο κόσμος  με κάτι χαρούμενο και
διασκεδαστικό. Ξεκαθαρίστηκε ότι ο δήμος δεν μπορεί να συμμετέχει οικονομικά, αλλά θα αναλάβει τα οργανωτικά. Σημειώθηκε ότι όλες οι οικονομικές ανάγκες θα καλυφθούν από χορηγίες και το μεγάλο οικονομικό βάρος, που είναι τα ηχητικά, θα καλυφθούν από την Costa Navarino. Οσον αφορά τα άρματα και τις στολές αυτά θα κατασκευαστούν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και θα χρησιμοποιηθούν και άρματα από προηγούμενα χρόνια.
Σημειώθηκε ότι επαφές θα υπάρχουν με συλλόγους και από τις άλλες πόλεις του δήμου ώστε να συμμετέχουν, ενώ θα γίνουν προσπάθειες αποκριάτικες εκδηλώσεις  να γίνουν και σε άλλες πόλεις του δήμου.
Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Πούλος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Γιάννης Ρούσης, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων από τα δημοτικά σχολεία της πόλης, το γυμνάσιο και το λύκειο, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Αγροτικός Σύλλογος, η Ενωση Γυναικών Φιλιατρών, Σύλλογος "Πυρσός", ο Σύλλογος Φιλοπροόδων, ο Ομιλος Δράσεων και Πολιτισμού, το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χριστιάνων, όπως και αρκετοί μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου της πόλης.
Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο καρναβάλι, μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών στην Βίκυ Αλεξανδροπούλου στο τηλέφωνο 27613 60023 και στην Βιβή Παντελάκη στο τηλέφωνο 6972-297936.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: