ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Φιλιατρά: Αγανακτισμένοι Κτηνοτρόφοι ζητούν τα αυτονόητα

 Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 |


Αγανακτισμένοι κτηνοτρόφοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν σήμερα το πρωί στα Φιλιατρά, αποκλείοντας το φορτηγό που μαζεύει το γάλα τους σε μαντρί παραγωγού, απαιτώντας τα χρήματά τους από την τυροκομική επιχείρηση, η οποία όπως μας τόνισαν τους κοροϊδεύει ασύστολα.

Παρά τις αρχικές συμφωνίες και διαβεβαιώσεις που δεν τηρήθαν από την πλευρά της εταιρείας, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητούσαν τουλάχιστον μία επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη της τυροκομικής επιχείρησης, για το πότε επιτέλους θα λάβουν τα χρήματά τους.Όπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος Γεώργιος Λυμπερόπουλος στο filiatranet, η ανοχή πλέον έχει τελειώσει. Ο υπεύθυνος της επιχείρησης πλέον δεν δέχεται ούτε να απαντήσει στα τόσα τηλεφωνήματά μας. 

Έτσι αποφασίσαμε σήμερα να μην αφήσουμε να κινηθεί από εδώ το φορτηγό της εταιρείας μέχρι να πάρουμε μία ειλικρινή απάντηση, καθώς το ποσό που δικαιούμαστε οι παραγωγοί ξεπερνά κατά πολύ τις 50.000 ευρώ.

Έχουμε και εμείς υποχρεώσεις που τρέχουν, όπως μας είπε και δεν μπορούν κάποιοι να μας απαξιώνουν έτσι. Είμαστε 15 κτηνοτρόφοι και λειτουργούμε σαν ομάδα, και από την πλευρά μας δώσαμε τα περιθώρια που μας ζητήθηκαν, αλλά πλέον η κοροϊδία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ο κτηνοτρόφος Θεόδωρος Σαπέρας από την πλευρά του είπε αγανακτισμένος ότι προχθές η ΔΕΗ ήρθε να μου κόψει το ρεύμα διότι δεν έχω τα χρήματα να πληρώσω τον λογαριασμό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φιλοτιμηθεί ο καθένας να μας δώσει τα χρήματα που μας οφείλει στερώντας παράλληλα τα απαραίτητα από τις οικογένειές μας, ενώ οι υποχρεώσεις να τρέχουν. Ζητάμε τα χρήματά μας διότι αυτή η κοροϊδία δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Τελικά αργά το μεσημέρι ήρθαν σε μία αρχική συμφωνία αφού κατάφεραν να συναντηθούν με τους υπευθύνους της εταιρείας, οι οποίοι τους διαβεβαίωσαν ότι στα μέσα της εβδομάδας θα εξοφληθούν μέχρι και τον Ιανουάριο.

Δε'ιτε το βίντεο στο  http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη