ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

της Γιώτας Παμπάλου


Συνταγές της κας.Σοφίας

Ένα γλυκό παραδοσιακό και ελληνικότατο που υπήρχε πάντα στα γλυκά των Χριστουγέννων της κας .Σοφίας ήταν και η καρυδόπιτα. Προσφέρεται ιδιαίτερα όμορφα μαζί με τσάϊ τα κρύα απογεύματα του χειμώνα ,μα επίσης και με καφέ ως συνοδευτικό γλυκό. Ας το δοκιμάσουμε λοιπόν! Καλά κουζινομαγειρέματα!

Υλικά:
Ένα φλυτζάνι ηλιέλαιο
Δύο φλυτζάνια ζάχαρη
Τέσσερα αβγά

Ένα φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
Ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
Τρία φλυτζάνια αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
Ένα φλυτζάνι καρύδια κοπανισμένα
Κανέλλα,άχνη ζάχαρη για το στόλισμα

Για το σιρόπι
Δύο φλυτζάνια ζάχαρη
Δύο φλυτζάνια νερό ,3-4 σταγόνες λεμόνι
Ξεκινούμε ανακατεύοντας σε πολυμίξερ σε δυνατή ταχύτητα το ηλιέλαιο με την ζάχαρη.
Στην συνέχεια διαλύουμε την σόδα φαγητού μέσα στο κονιάκ και τα προσθέτουμε  στο μείγμα που έχουμε στο μίξερ.Προσθέτουμε τα αβγά ,ενώ χαμηλώνουμε σε ταχύτητα το μίξερ.Ρίχνοντας φλυτζάνι - φλυτζάνι το αλεύρι στο μπωλ του μίξερ ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια και την κανέλλα.

Φτιάχνουμε το σιρόπι, βράζοντας μαζί τα δύο φλυτζάνια ζάχαρη με τα δύο φλυτζάνια νερό και τις σταγόνες λεμονιού.΄Οταν το σιρόπι "κάνει φουσκάλες" είναι έτοιμο να το αφήσουμε να κρυώσει .(θυμόμαστε πως όταν σιροπιάσουμε την καρυδόπιτα το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό μας ζεστό ή αντίθετα)

Ψήνουμε την καρυδόπιτα στον ηλεκτρικό φούρνο, αφού τον έχουμε προθερμάνει στους 150 βαθμούς Κελσίου, για 50-60 λεπτά της ώρας. Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι από πάνω.Όταν θα σερβίρουμε πασπαλίζουμε στην επιφάνεια της, ίσα που να την σκεπάσει (όχι περισσότερο) άχνη ζάχαρη για στόλισμα. Επίσης μπορούμε να λιώσουμε σοκολάτα υγίειας με λίγο βουτυράκι αν την επιθυμούμε σε μία άλλη γεύση με σοκολάτα και να την περιχύσουμε με αυτό αντί για ζάχαρη άχνη. Μία άλλη επιλογή τέλος, αφού την σιροπιάσουμε την προσφέρουμε με μία μπάλα βανίλια παγωτό που την τοποθετούμε από πάνω. Όπως και να την σερβίρουμε είναι υπέροχη!

Καλή επιτυχία!

ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΑΥΛΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ.

Έγινε σήμερα το πρωί με μηχανήματα του Δήμου, ο καθαρισμός του