ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Φιλιατρά: Μια Ιστορία Θυσίας και Αγάπης

Η Βάσω με την οικογένεια της ήρθαν στο χωριό για τα Χριστούγεννα να περάσουν ευτυχισμένα με φίλους και συγγενείς και να ξεκουραστούν. Δεν περιμένανε αυτό που τους συνέβη. 

Περνώντας από ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι τους στα Φιλιατρά άκουσαν τα κλάματα μικρών σκύλων.  

Δεν δίστασαν καθόλου, βγάζοντας τα σκουπίδια που είχαν συσσωρευτεί, άρχισαν να βρίσκουν στο πάτο νεογέννητα κουτάβια, 6 στο σύνολο, γεννημένα την ίδια μέρα με τον ομφάλιο λώρο στην κοιλίτσα τους ακόμα. Δεν ήξεραν τι να κάνουν και βγήκαν να με βρούνε. 


Πήραμε σωστό γάλα και μπιμπερό και γυρίσαμε στο σπίτι να τους δείξω πώς να τα χειριστούν και να τα ταΐσουν. Τους εξήγησα ότι θα ήταν δύσκολο το έργο τους γιατί ήταν ήδη σε άθλια κατάσταση, παγωμένα αδύνατα και αδύναμα. Θα έπρεπε να ταΐζονται ανά 3 ώρες και να μένουν σε σημείο ζεστό.  


Όλη η οικογένεια μαζεύτηκε να βοηθήσει. Φτιάξανε ένα σημείο δίπλα στο τζάκι και ώσπου να τα ταΐσουμε ένα, ένα, άλλα μέλη της οικογένειας κράταγαν τα μικρά στα χέρια τους για να τα ζεστάνουν.

Αυτά τα μικρά δεν είχαν προλάβει να γευτούν το γάλα της μάνας τους και να γνωρίσουν καν την μυρουδιά της όταν βίαια κάποιος τα πήρα και τα πέταξε σαν σκουπίδια στον κάδο, απαξιώνοντας την γέννηση τους και την έννοια της ζωής σε κάτι άθλιο και ασήμαντο.   

Η Βάσω και η οικογένεια της όμως, δεν τα είδαν έτσι τα κουτάβια. Περάσανε τα Χριστούγεννα φροντίζοντας τα, ξέροντας ότι ίσως δεν τα καταφέρουν άλλα όφειλαν να προσπαθήσουν. Στην αρχή τα πήγαν κάπως καλά αλλά αυτές οι πρώτες ώρες χωρίς μητρικό γάλα και παγωμένα στον κάδο τους στοίχισε πολύ.  Σιγά σιγά άρχισαν τα μικρά να καταλήγουν. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο της στοίχισε της Βάσως αλλά συνέχισε για αυτά που μένανε ζωντανά.  

Αυτή η ιστορία δεν έχει χαρούμενο τέλος αφού πριν λίγες ώρες και τα τελευταία δύο άφησαν την τελευταία τους αναπνοή. Αυτή είναι η ζωή, μερικές φορές δύσκολη, αλλά όσο θα υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι για να ισορροπούν το κακό γύρο μας υπάρχει ελπίδα. 

Απόψε η Βάσω με την οικογένεια της θα γυρίσουν στην Αθήνα. Μπορεί να μην πέρασαν τα Χριστούγεννα που περιμένανε αλλά σίγουρα δεν θα τα ξεχάσουν. Η Βάσω περνάει ένα μήνυμα στα παιδιά της και σε όλους μας, ένα μήνυμα αγάπης, θυσίας και ανθρωπιάς. Να είναι πάντα καλά!!!!  

Κ.Κ.
Φιλοζωική Ομάδα Εθελοντών Τριφιλίας


ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.