ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

αλό Νερό: Η θάλασσα πήρε την άμμο

Έντονη διάβρωση στην παραλιακή ζώνη του Καλού Νερού προκάλεσε ο ισχυρός κυματισμός από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και χθες τα ξημερώματα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραλία στο κεντρικό τμήμα του χωριού εξαφανίστηκε και έμειναν μόνο μεγάλα βράχια που σε τίποτα δεν θυμίζουν την αμμώδη παραλία που υπήρχε εκεί.
 

Όπως είναι φυσικό, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη διάβρωση που παρατηρείται και φόβος ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα η θάλασσα θα φτάσει μέχρι τον δρόμο. Γι' αυτό και οι φορείς της περιοχής ζητούν την άμεση υλοποίηση του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Να σημειώσουμε ότι προβλήματα διάβρωσης παρατηρήθηκαν και στην περιοχή της Κυπαρισσίας, τόσο βόρεια του λιμανιού προς την περιοχή του κάμπινγκ όσο και νότια προς τη Γιαννίτσαινα, όπου εμφανώς η στεριά έχει φαγωθεί από τα κύματα.

Σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην περιοχή του Καλού Νερού ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Φιλντίσης, αρμόδιος για την συγκεκριμένη περιοχή, επισήμανε:
“Για άλλη μια φορά είμαστε μπροστά στο φαινόμενο διάβρωσης της παραλίας του Καλού Νερού, μιας παραλίας που κάθε χρόνο δέχεται τους κυματισμούς της θάλασσας σε πολύ έντονο βαθμό με αποτέλεσμα να παρασύρεται η άμμος και να μένουν τα βράχια. Η παραλία μας αυτή την στιγμή έχει γίνει κρανίου τόπος. Θέλω να καλέσω την Πολιτεία να αδειοδοτήσει άμεσα το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας, δεν γίνεται να μένουμε θεατές σε αυτό το φαινόμενο. Σε λίγο καιρό εδώ δεν θα μπορεί να πλησιάσει ούτε άνθρωπος - αλλά και ούτε η χελώνα καρέτα καρέτα θα μπορεί να φωλιάζει στην παραλία μας, που είναι ο πλούτος μας. Τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη ο κυματισμός ήταν πολύ έντονος, η παραλία έχει κατέβει περίπου ένα μέτρο και η θάλασσα φτάνει στα ριζά του δρόμου. Τα επιχώματα που είχαμε ρίξει για να κρατήσουμε τον δρόμο η θάλασσα τα έχει συμπαρασύρει και από εδώ και πέρα τα προβλήματα θα είναι πολύ μεγάλα, με κίνδυνο να κοπεί ο δρόμος της παραλίας”.
 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τ.Κ. Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου σημείωσε:
Είμαστε πάλι εδώ για να δείξουμε τη σοβαρή ανάγκη αντιδιαβρωτικής προστασίας. Ολοι βλέπουμε -και όχι πρώτη φορά- ότι με την έντονη θαλασσοταραχή έχουμε αυτά τα έντονα φαινόμενα. Η παραλία είναι πλέον σε μαύρο χάλι, η άμμος έχει εξαφανιστεί και μόνο βράχια υπάρχουν. Πλέον δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα στη θάλασσά μας, γι' αυτό φωνάζουμε όλοι ότι είναι αναγκαία η αντιδιαβρωτική προστασία στο χωριό μας. Οχι μόνο για να μπορούμε να πάμε στην θάλασσα, αλλά γιατί αλλιώς δεν θα μπορούν να δουλέψουν ούτε οι επαγγελματίες. Τα προβλήματα που ανοίγονται μπροστά είναι πολύ μεγάλα”.


ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...