ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το ΕΣΠΑ αναβαθμίζει τα νοσοκομεία του Νομού

Σε προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο την αναβάθμιση υποδομών σε νοσοκομεία της χώρας, προχωρά το υπουργείο Υγείας, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού, Ανδρέα Λυκουρέντζου, εγκρίνονται διαγωνισμοί για την προμήθεια του εν λογω εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 23.389.621 ευρώ.

Όλα τα έργα υλοποιούνται με αξιοποίηση των..........

κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με την προβλεπόμενη διαδικασία της προκήρυξης ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, τηρουμένων των περί

Κρατικών Προμηθειών διατάξεων, ενώ, απαρέγκλιτα οι προϋπολογισμοί των ειδών πρέπει να εναρμονίζονται με τις τιμές του παρατηρητηρίου τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.

Ειδικότερα εγκρίνονται:
-H «Προμήθεια ιατροτεχνολογικού, ηλεκτρομηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού» για την κάλυψη των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ», προϋπολογιζόμενης συνολικής δαπάνης 3.155.800 ευρώ.

-H προμήθεια έξι ψηφιακών μαστογράφων, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.650.000 ευρώ, καθώς και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, περιοχής ευθύνης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, συνολικής δαπάνης 1.935.000 ευρώ.
-H προμήθεια στεφανιογράφου για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 650.000 ευρώ.

-Η προμήθεια και εγκατάσταση νέου γραμμικού επιταχυντή στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 3.492.862 ευρώ.

-Η εγκατάσταση Συστήματος Ποζιτρονικής-Αξονικής Τομογραφίας και διαμόρφωση χώρου υποδοχής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, ύψους δαπάνης 2.588.000 ευρώ.

-Η προμήθεια, εγκατάσταση και διασύνδεση συστήματος συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής απόδοσης με προσροφητικό ψύκτη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», προϋπολογιζόμενης δαπάνης 3.075.000 ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ και διαδικασίες υλοποίησης μετά την απόφαση ένταξης πράξης στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

-Η υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας», προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.650.000 ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ και διαδικασίες υλοποίησης μετά την απόφαση ένταξης πράξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013.

-Η υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση Ισογείου του κτιρίου των Εξωτερικών Ιατρείων-Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας», συνολικής δαπάνης 1.262.959 ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ 2007-2013 και διαδικασίες υλοποίησης μετά την έκδοση απόφασης ένταξης πράξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου.

ΠΗΓΗ Kyparissiotis
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: