ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Δύο σκάφη βούλιαξαν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας

Δύο σκάφη βούλιαξαν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας από το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την περιοχή με τους δυνατούς ανέμους ενώ από την κυματισμό που επικρατούσε στο εσωτερικό του κινδύνεψε και ένα τουριστικό σκάφος.’
 

Τα πελώρια κύματα που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον λιμενοβραχίονα ,το εξωτερικό κριπίδωμα του οποίου σε πολλά σημεία έχει αδυνατήσει και σε άλλα έχει υποχωρήσει τελείως , δημιούργησαν πολλά προβλήματα μέσα στο λιμάνι , που για ακόμη μια φορά απέδειξε ότι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν παρέχει την ασφάλεια που πρέπει στα σκάφη.
 

Από την κακοκαιρία και τον κυματισμό που υπήρχε στο εσωτερικό του λιμανιού βούλιαξε ένα μικρό
ταχύπλοο σκάφος οι ιδιοκτήτες του οποίου επί ώρες το βράδυ της Δευτέρας προσπαθούσαν να το ανασύρουν πριν κομματιαστή , όπως και μια μικρή ερασιτεχνική βάρκα. Ενώ ένα κότερο που βρισκόταν στο λιμάνι με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να σταθεί δεμένο με το πλάι στην προβλήτα του λιμανιού.

Όπως  μας είχε επισημάνει ήδη από προχθές ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων της περιοχής , οι περισσότεροι από τους αλιείες επαγγελματίες και ερασιτέχνες είχαν φροντίσει να βγάλουν τα σκάφη τους στην στεριά , περιμένοντας την κακοκαιρία και ξέροντας ότι το λιμάνι δεν μπορεί να τους παρέχει ασφάλεια.
 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η θάλασσα έφτανε με μεγάλη άνεση πάνω στο τσιμέντο του εσωτερικού κριπιδώματος του λιμανιού , ενώ ακόμη και χθες που ο καιρός είχε καταλαγιάσει κατά πολύ ο κυματισμός περνούσε πάνω από το σημείο του προσήνεμου μόλου που ο παλιός ενώνεται με τον καινούργιο και έχει υποχωρήσει η εξωτερική του θωράκιση με εμφανή έστω και από μακριά της νέες φθορές που έχουν προκληθεί.
 

Οι αλιείς πάντως εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον του λιμανιού και για το κατά πόσο θα αντέξει το φετινό Χειμώνα καθώς ήδη με την πρώτη κακοκαιρία τα προβλήματα ήταν μεγάλα.

ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.