ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων στην Αρκαδία: Μετακινείται στην Καλαμάτα το 11ο Σ.Π.

Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού μετακινείται από την Τρίπολη στην Καλαμάτα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη από προχθές τα στελέχη του Συντάγματος έχουν λάβει σχετική διαταγή και προετοιμάζονται για τη μεταφορά, η οποία αναμένεται να γίνει μετά την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στις 7 Δεκεμβρίου και την τοποθέτησή τους σε μονάδες. Τον Ιανουάριο αναμένεται να παρουσιαστούν στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα οι νεοσύλλεκτοι της 1ης ΕΣΣΟ του 2013.
Να θυμίσουμε πως ήδη από τον περασμένο μήνα έχει μετατραπεί σε Μικτό Διακλαδικό Κέντρο
Κατάταξης η 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (124 ΠΒΕ) της Αεροπορίας στην Τρίπολη.    
Η είδηση της μετακίνησης του 11ου Συντάγματος έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην Τρίπολη. Εκπρόσωποι φορέων της Αρκαδίας χθες το μεσημέρι πήραν μέρος στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας και εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα κατά της μετακίνησης του 11ου Συντάγματος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης Αναστάσιος Κάβουρας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεόδωρος Ντάνος, Νίκος Λυτρίβης, Βαγγέλης Γούργαρης, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας Σαράντος Αλεξανδρής, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Δημήτρης Λουκάς και Πάρης Ορφανός, οι εκπρόσωποι των Εστιατόρων κ.κ. Παπαγεωργίου και Πιτερός, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης Θεόδωρος Αθανασιάδης και ο εκπρόσωπος των Ξενοδόχων Αρκαδίας Αλέξανδρος Ροϊνιώτης. Στο ψήφισμα τονίζεται η καθολική αντίδραση στην μεθόδευση της μεταφοράς του 11ου Σ.Π. στην Καλαμάτα και η αντίθεση των φορέων στη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών. 
Ενδεικτική είναι η δήλωση του δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: "Η ιστορία του 11ου Συντάγματος είναι σίγουρα άρρηκτα συνδεδεμένη με την διαχρονική πορεία  της πόλης και των κατοίκων της, όπως και με τους εθνικούς αγώνες για την ανάκτηση εθνικών εδαφών, με κορυφαία την στιγμή της απελευθέρωσης της Μακεδονίας, τα 100 χρόνια της οποίας φέτος εορτάζουμε. Οποιαδήποτε σκέψη για τη μεταφορά της έδρας του από το Στρατόπεδο"Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" της Τρίπολης θα βρει απέναντι όλους τους Αρκάδες και ιδιαίτερα τους Τριπολίτες. Ηδη επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα μας  ενημερώσει άμεσα για τη βασιμότητα ή μη των ανωτέρω φημών. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Τρίπολης είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψει κάθε ενέργεια η οποία στοχεύει στην μεταφορά της έδρας του 11ου Συντάγματος από την Τρίπολη".
Κ.Δ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: