ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο Μέγας Αλέξανδρος «κατακτά» το Σίδνεϊ

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί 2500 χρόνων» πραγματοποιήθηκαν στο Αυστραλιανό Μουσείο του Σίδνεϊ, από την κυβερνήτη της Νέας Νότιας Ουαλίας Μαρί Μπασίρ. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Μοροζόβ, καθώς και στελέχη του Μουσείου Ερμιτάζ Αγίας Πετρούπολης και του Αυστραλιανού Μουσείου.

Όπως τόνισε ο Ρώσος πρέσβης, η έκθεση στάλθηκε από την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσια των εορτασμών των 70 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Αυστραλίας,
σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Αυτή η έκθεση παρουσιάζει διάφορες πτυχές του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κληρονομιά του -σχέδιο, πολιτική, αρχιτεκτονική, αισθητική- μέσα από τον Ελληνισμό επηρέασε όλο τον κόσμο καθώς και αυτούς που τον θαύμαζαν, όπως ο Ναπολέων, η Βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας και η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας», δήλωσε ο διευθυντής του Αυστραλιανού Μουσείου, Frank Howarth, σύμφωνα με τον οποίο, «ολόκληρη η έννοια του Ελληνισμού, το τι αποτελούσε ο Ελληνικός πολιτισμός» εκφράζεται με ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης.

Έντονο ήταν το ελληνικό στοιχείο ανάμεσα στου καλεσμένους με τον νέο πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία Χαράλαμπο Δαφαράνο, τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Βασίλειο Τόλιο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνο-Αυστραλών Εκπαιδευτικών, δρ Παναγιώτη Διαμάντη.

Από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Χάρης Δανάλης και άλλα στελέχη του φορέα. Η Ελληνική Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας ήταν ένας από τους χορηγούς της εκδήλωσης των εγκαινίων.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που το Αυστραλιανό Μουσείο φιλοξενεί έκθεση με θέμα τον Μακεδονικό Ελληνισμό. Η πρώτη ήταν το 1988, όταν, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200α γενέθλια της Αυστραλίας, η Ελλάδα έστειλε ευρήματα της Βεργίνας.

Το Ποντιακό στοιχείο είναι έντονο στην έκθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ μεγάλο μέρος της έκθεσης αποτελείται από αρχαία ελληνικά ευρήματα από τις ελληνικές πόλεις στις βόρειες ακτές του Ευξείνου Πόντου.

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: