ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Δήμος Τριφυλίας: Απόφαση για να μην «αντιδράσει» δικαστικά σε κατασχέσεις 300 χιλιάδων ευρώ

Απόφαση για να μην ορίσει δικηγόρο και «αντιδράσει» δικαστικά σε διαταγές πληρωμών και κατασχέσεις στους λογαριασμούς του Δήμου Τριφυλίας για περισσότερες από 20 υποθέσεις και ποσό που αγγίζει τις 300 χιλιάδες ευρώ, έλαβε χθες το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή. 

Για το θέμα, που εισήχθη εκτός ημερήσιας διάταξης, ο πρόεδρός της, Γιώργος Σαμπαζιώτης, σημείωσε ότι πολλοί εργολάβοι και προμηθευτές, όπως και άλλοι, που τους χρωστά ο Δήμος για έργα, προμήθειες ή υπηρεσίες, προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και εκδίδονται διαταγές πληρωμών, ενώ ακολούθως κάνουν κατασχέσεις στους λογαριασμούς του Δήμου Τριφυλίας. 


Όπως είπε, όσες φορές ο Δήμος «αντέδρασε» νομικά και όρισε δικηγόρο για τέτοιες υποθέσεις, το Δικαστήριο δεν δέχτηκε να κάνει αναστολές και εξέδωσε διαταγές πληρωμών, οπότε, αναρωτήθηκε, τί νόημα έχει να ορίζει δικηγόρο και να πηγαίνει στο Δικαστήριο όταν πρόκειται για έργα, προμήθειες και υπηρεσίες που όντως έχουν γίνει και ο Δήμος το αναγνωρίζει, κάνοντας μάλιστα ακόμα μεγαλύτερα έξοδα για δικηγόρους και νομικές διαδικασίες. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι και η νομική άποψη – γνωμοδότηση δικηγόρου για το θέμα, είναι αυτή, ότι δηλαδή από τη στιγμή που ο Δήμος χρωστά και αναγνωρίζει ότι χρωστά για κάποιο έργο ή προμήθεια ή υπηρεσία που τους έχει παρασχεθεί, το Δικαστήριο δεν μπορεί να μην εκδώσει διαταγή πληρωμής και δε μπορεί να «μπλοκαριστεί» ακολούθως η διαδικασία κατάσχεσης στους λογαριασμούς του Δήμου, στην οποία προβαίνουν όσοι τους χρωστά ο Δήμος Τριφυλίας. 

Μάλιστα ο κ. Σαμπαζιώτης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος ανέφερε περισσότερες από 20 τέτοιες περιπτώσεις διαταγών πληρωμής που έχει εκδώσει το δικαστήριο, με το ποσό των οφειλών του Δήμου να αγγίζει τις 300 χιλιάδες ευρώ, οι οποίες και θα κατασχεθούν στους λογαριασμούς του Δήμου, δίχως αυτός να μπορεί να «αντιδράσει». 
ΑΠΟ Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.