ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Βοηθήστε τα ζώα να πολεμήσουν τον «γεροχειμώνα»

Απο http://www.google.gr/
 Όταν πέφτει ο υδράργυρος, τα ζώα χρειάζονται έξτρα προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Λάβετε τα εξής μέτρα για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των ζώων:
Φέρτε τα ζώα μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα τα κουτάβια και τα γατάκια, τα ηλικιωμένα ζώα, τα μικρά ζώα, και τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα, όπως και τα πόϊντερ, τα μπιγκλ, τα ροτβάϊλερ, τα πιτ-μπουλ και τα Ντόμπερμαν. Τα ζώα με κοντό τρίχωμα θα ωφεληθούν επίσης, από κάποιο ρούχο για ζώα, δηλ. πουλόβερ ή παλτουδάκι.
Προσφέρετε στα σκυλιά το κατάλληλο καταφύγιο. Τα σκυλόσπιτα θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από ξύλο ή πλαστικό (το μέταλλο διοχετεύει το κρύο) και να είναι τοποθετημένα σε μια ηλιόλουστη,
προφυλαγμένη τοποθεσία κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. Σηκώστε το σπίτι από το έδαφος μερικά εκατοστά και βάλτε μια ειδική πόρτα (σαν αυτή που χρησιμοποιούμε για τις γάτες) πάνω από την πόρτα για να κρατήσετε τα κρύα ρεύματα εκτός. Χρησιμοποιήστε άχυρο ή ρινίσματα από κέδρο σαν στρώμα - τα χαλάκια και οι κουβέρτες κρατάνε την υγρασία και παγώνουν. Βεβαιωθείτε ότι το σπιτάκι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αδιάβροχο - ένα κομμένο πατάκι αυτοκινήτου στην είσοδο του σκυλόσπιτου βοηθάει να μένει η ζέστη του σώματος μέσα στο σπίτι, ενώ ένα είδος «σπόϊλερ» βοηθάει το άχυρο να χύνεται έξω από το σπίτι.
Μην αφήνετε τη γάτα ή τον σκύλο σας να περιφέρονται ελεύθερα έξω από το σπίτι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι γάτες μερικές φορές σκαρφαλώνουν κάτω από τους θόλους του αυτοκινήτου και πάνω στις ρόδες για να βρίσκονται κοντά στις ζεστές μηχανές και έτσι, σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά όταν βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο. (Για να το προλάβετε αυτό, χτυπήστε δυνατά τον θόλο του αυτοκινήτου σας προτού βάλετε μπροστά τη μηχανή). Τα ζώα μπορούν επίσης, να αποπροσανατολιστούν όταν υπάρχει χιόνι ή πάγος στο έδαφος. Περισσότερα ζώα χάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρά σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.
Αυξήστε τις ποσότητες φαγητού των ζώων κατά τη διάρκεια του χειμώνα (καίνε περισσότερες θερμίδες για να διατηρούνται ζεστά). Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα ζώα έχουν αποπαρασιτωθεί από εσωτερικά παράσιτα, τα οποία μπορεί να τους «κλέβουν» σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.
Αγοράστε αντιψυκτικό από προπυλένιο γλυκόλης (propylene glycol) αντί από αιθυλένιο γλυκόλης (ethylene glycol), το οποίο είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο ακόμη και σε μικρές δόσεις. Τα ζώα ελκύονται από το αντιψυκτικό επειδή έχει γλυκιά γεύση, γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε καλά τις διαρροές.
Καθαρίστε τα πόδια του σκύλου ή της γάτας σας καθώς και το στομάχι τους προτού μπουν μέσα στο σπίτι από το χιόνι. Το αλάτι και τα άλλα χημικά μπορούν να αρρωστήσουν ένα ζώο αν καταποθούν ενώ το ζώο καθαρίζεται.
Προσφέρετε συνεχώς νερό για τα ζώα που ζουν έξω (αν υπάρχει πάγος, σπάστε τον δυο φορές την ημέρα). Επίσης, φροντίστε τα αδέσποτα. Βάλτε μέσα στο σπίτι σας ζώα που δεν έχουν ταυτότητα, μέχρι να βρείτε τον ιδιοκτήτη τους ή πηγαίνετέ τα σε ένα καταφύγιο ζώων. Αν τα αδέσποτα είναι άγρια ή δεν μπορείτε να τα πλησιάσετε, δώστε τους φαγητό, νερό και καταφύγιο (οι αδέσποτες γάτες θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ένα μικρό σκυλόσπιτο στρωμένο με ζεστά στρωσίδια) καικαλέστε την αρμόδια υπηρεσία για βοήθεια, για το πιάσιμό τους και την ασφαλή μεταφορά τους στους ειδικούς χώρους.
Πηγές: Μετάφραση: Κατερίνα Χατζηγιάννη
ΑΠΟ http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: