ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

«Έξυπνη» εφαρμογή αλλάζει αυτόματα τις ταχύτητες στα ποδήλατα

Το πρώτο ασύρματο σύστημα αυτόματης αλλαγής ταχυτήτων για ποδήλατα ανάπτυξε η αμερικανική εταιρεία «Cambridge Consultants Limited».
Το «έξυπνο» σύστημα, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποιεί το Smartphone του αναβάτη για να επιλέξει την κατάλληλη ταχύτητα.
Η επιλογή της ταχύτητας γίνεται βάσει του ρυθμού που ο αναβάτης κάνει πεντάλ και η ταχύτητα ανεβαίνει ή κατεβαίνει αυτόματα και ασύρματα, καθώς το Smartphone δεν χρειάζεται να συνδεθεί μέσω καλωδίου με το ποδήλατο.
Αντίθετα, το ποδήλατο επικοινωνεί με το κινητό τηλέφωνο μέσω Bluetooth.
Η «έξυπνη» εφαρμογή υπολογίζει τον ρυθμό που ο αναβάτης κάνει πεντάλ αλλά και την ταχύτητα με την οποία κινείται το ποδήλατο μέσω δυο αισθητήρων, ο ένας εκ των οποίων βρίσκεται στον στρόφαλο του ποδηλάτου και ο άλλος στη ρόδα.
Επιπλέον, η εφαρμογή χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο του Smartphone για να υπολογίσει πότε πρέπει να κατεβάσει ταχύτητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να αναβαθμίσει την εφαρμογή αξιοποιώντας το σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS), έτσι ώστε οι ταχύτητες να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν αυτόματα όταν ο αναβάτης πλησιάζει σε ανηφόρα ή κατηφόρα.
ΑΠΟ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.