ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ανάμεσα σε 4 περιοχές του Δήμου Καλαμάτας: Η Αμφεια γοήτευσε το κλιμάκιο γα τις φυλακές

Διερευνητική αυτοψία σε 4 περιοχές του Δήμου Καλαμάτας, στις οποίες έχει προταθεί -από το δήμο αλλά και τον τοπικό Δικηγορικό Σύλλογο- να ανεγερθούν φυλακές, διενήργησε χθες πολυμελές κλιμάκιο μηχανικών και άλλων παραγόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης και της «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε».
Ειδικότερα, όπως δήλωσε αργά χθες το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος που συνόδευσε το κλιμάκιο -το οποίο νωρίτερα βρέθηκε στην Αρκαδία- έγιναν αυτοψίες στο Γαρδίκι, στο Πλατύ, στην περιοχή μεταξύ Αρι και Ασπροπουλιάς καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Αριοχωρίου. Μέσα σε έναν με δύο μήνες θα γνωστοποιηθεί η προσωρινή χωροθέτηση.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η περιοχή του Δήμου Καλαμάτας που ικανοποίησε περισσότερο το
κλιμάκιο είναι αυτή της Αμφειας, καθώς έχει άμεση πρόσβαση στον νέο αυτοκινητόδρομο, ενώ απέχει ελάχιστα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Επιπλέον -όπως είπε ο Θ. Ηλιόπουλος- υπάρχει και σύμφωνη γνώμη από την τοπική κοινωνία.
«Το κλιμάκιο προερχόταν από την Αρκαδία, όπου επίσης έκανε αυτοψία σε περιοχές που έχουν προταθεί από δήμους του όμορου νομού» είπε ο Θ. Ηλιόπουλος, εκτιμώντας ότι η περιοχή του Δήμου Καλαμάτας συγκεντρώνει τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη λειτουργία σωφρονιστικού καταστήματος σε αυτή .
Μετά το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, το κλιμάκιο θα συνέχιζε τις αυτοψίες σε περιοχές του Δήμου Μεσσήνης - καθώς είναι γνωστό ότι πρόθεση να διαθέσουν έκταση για ανέγερση φυλακών στη Μεσσηνία έχουν εκδηλώσει επίσης τόσο ο Δήμος Μεσσήνης όσο και ο Δήμος Οιχαλίας.
Β.Γ.Μ.
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: