ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κλείδωσε το επίδομα θέρμανσης – Δείτε τα τελικά ποσά

Στα 300 ευρώ θα φτάσει η επιστροφή φόρου για τους καταναλωτές της Αττικής που θερμαίνονται αποκλειστικά με πετρέλαιο θέρμανσης. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να αγοράσουν τουλάχιστον 1,2 τόνους πετρέλαιο, να μην έχουν εισόδημα άνω των 15000-30.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Δείτε το επίδομα για όλες τις περιοχές της χώρας

Για να πάρει επιστροφή φόρου, ο αγοραστής του ...........

πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση μέσω ηλεκτρονικής ιστοσελίδας που

θα αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν όσοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Έχουν προχωρήσει σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης κάτι το οποίο θα αποδεικνύεται με ηλεκτρονική διασταύρωση μέσω του συστήματος Ήφαιστος που ενημερώνουν οι έμποροι πετρελαίου

2. Το ατομικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ (ή 25.000 ευρώ αν είναι παντρεμένοι ή 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)

3. Η αντικειμενική αξία της περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ (ή η επιφάνεια της πρώτης κατοικίας δεν είναι μεγαλύτερη από τα 120 τετραγωνικά)

Στη συνέχεια υπολογίζεται το ποσό της επιστροφής φόρου. Πιθανότατα, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα καταβάλλεται με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Για τον υπολογισμό του επιδόματος, η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερις ζώνες:

1. Στην Α' Ζώνη, το επίδομα θα φτάνει στα 900 ευρώ για κατανάλωση 3000 λίτρων. Αν η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη, το ποσό δεν θα αυξάνεται ενώ αν είναι μικρότερη, το επίδομα θα είναι μικρότερο. Η Α΄ Ζώνη περιλαμβάνει: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Δράμα.

2. Στην Β' Ζώνη το επίδομα θα φτάνει στα 550 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωση θα φτάνει στα 1800 λίτρα. Η Β΄ ζώνη περιλαμβάνει Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα , Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη και Έβρο.

• Στην Γ' Ζώνη, το επίδομα θα ανέρχεται στα 300 ευρώ με ελάχιστη κατανάλωση τα 1000 λίτρα. Η Γ' Ζώνη περιλαμβάνει τους νομούς Αττική (εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβο, Χίο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα.

• Στην Δ' Ζώνη, το επίδομα θα ανέρχεται στα 200 ευρώ με ελάχιστη κατανάλωση τα 600 λίτρα. Η Δ΄Ζώνη περιλαμβάνει: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

ΠΗΓΗ Fpress
 ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: