ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Θετικά μηνύματα για την νέα ελαιοκομική περίοδο...

Σε ρυθμούς ανάκαμψης κινείται η ελληνική αγορά του ελαιολάδου, ακολουθώντας τις έντονες ανοδικές τάσεις της ισπανικής αγοράς, γεγονός που αποτυπώνεται στις τελευταίες εμπορικές πράξεις. Οι ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στην Ισπανία παρασύρουν και την ελληνική αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Οι εξελίξεις έφτασαν με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων στη χώρα μας, τη στιγμή που στην ισπανική αγορά από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται μια ανοδική τάση της τάξης του 40%. Έτσι μετά από μια τριετία χαμηλών τιμών που έφερε σε οριακό σημείο τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή κλίματος που αυξάνει τις προσδοκίες εν όψει της νέας παραγωγής.
Όσο για τα περσινά αποθέματα, ήδη πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. Την περασμένη εβδομάδα ο
Αγροτικός Συνεταιρισμός Μικρής Μαντίνειας και Αβίας πραγματοποίησε πώληση δυο βυτίων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα 2,50 ευρώ το κιλό, τιμή αυξημένη κατά 40 λεπτά σε σύγκριση με τις πωλήσεις του χειμώνα, όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος της ένωσης Βασίλης Κοζομπόλης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη που έχει σημειωθεί την τελευταία τριετία, ενώ για το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας οι τιμές είναι κατά 20 λεπτά υψηλότερες.
Σε μικρότερο βαθμό έγινε αισθητή η ανοδική τάση στην Κρήτη, με τις τιμές παραγωγού του ελαιόλαδου οξύτητας έως 0,3 να αυξάνονται από 1,90 σε 2,05 – 2,10 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζεται πως την περσινή χρονιά η Κρήτη αντιμετώπισε προβλήματα στην παραγωγή της και οι οξύτητες ήταν αυξημένες, με αποτέλεσμα τα αποθέματα της να είναι χαμηλά.

Προσδοκίες
Όσον αφορά την ισπανική αγορά που εξακολουθεί να δίνει τον τόνο, οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου έφτασαν την περασμένη Δευτέρα στα 2,52 ευρώ το κιλό, τιμή που είχε σημειωθεί τελευταία φορά στις αρχές Οκτωβρίου του 2009. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική άνοδος στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου φτάνει τα 57 λεπτά το κιλό. Πλέον οι τιμές διαμορφώνονται στα επίπεδα των 2,44 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας ελαφρά διορθωτικές τάσεις, κάτι που είναι λογικό ακόμα και στις «υγιείς» αγορές μετά από μια τόσο έντονη άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: