ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Κυπαρισσία: Ανησυχία για το πανηγύρι!

Ακόμη δεν ξεκίνησε την πλήρη λειτουργία του το πανηγύρι της Κυπαρισσίας και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από μικροπωλητές για παράνομους αλλοδαπούς που κυκλοφορούν με εμπορεύματα. 

Μάλιστα, όπως μας έλεγαν μικροπωλητές, οι παράνομοι αλλοδαποί - λαθρομετανάστες κάθε χρόνο και σε κάθε πανηγύρι κάπως έτσι κάνουν: τις πρώτες μέρες γυρνούν στους χώρους και στο φουλ του πανηγυριού απλώνουν τα εμπορεύματά τους και τα πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού δεν πληρώνουν τίποτα και πουθενά, ενώ οι ίδιοι, με όλες τις άδειες, νόμιμοι και φορολογούμενοι, δεν κάνουν σεφτέ εξαιτίας τους!

Οι μικροπωλητές κάνουν έκκληση στο Δήμο και την αστυνομία να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη γεμίσει το πανηγύρι με παράνομους μικροπωλητές, σημειώνοντας πως σε άλλα μέρη οι Δήμοι λαμβάνουν μέτρα για να λειτουργούν σωστά και με νόμιμους μικροπωλητές τα πανηγύρια τους!

Χαρακτηριστικά, ο Απόστολος Παναγόπουλος, πρόεδρος Μικροπωλητών Πάτρας, είπε στο «Θ»: «Παρακαλούμε όλες τις υπηρεσίες που υπάρχουν να μας φροντίσουνε στο πανηγύρι που ήρθαμε εδώ πέρα στην Κυπαρισσία. Γιατί όπου έχουμε πάει, όλοι οι Δήμοι μάς έχουνε στηρίξει. Θέλουμε να μας στηρίξει και ο Δήμος Κυπαρισσίας (σ.σ. Τριφυλίας). Εμείς έχουμε κάποιες άδειες, εμείς έχουμε ταμειακές μηχανές, εμείς είμαστε φορολογούμενοι Έλληνες. Δεν μπορεί να ’ρχεται ο κάθε ένας, χωρίς να έχει τα απαραίτητα αυτά και να δουλεύει και να παίρνει τα χρήματα και να τα βγάζει έξω! Αυτό θέλουμε εμείς. Δεν είμαστε ούτε ρατσιστές ούτε τίποτα! Έχει άδεια; Έχει μηχανή; Ναι, να κάτσει να δουλέψει. Ας είναι αλλοδαπός, ας είναι Κινέζος, ας είναι οτιδήποτε. Αρκεί να έχει ταμειακή μηχανή, όπως έχω εγώ και να ‘ρθει να με ελέγξει! Πώς θα έρθει ο καθένας δίπλα μου να δουλεύει και να παίρνει μεροκάματο; Πώς γίνεται αυτό το πράγμα; Γι’ αυτό έχουμε καταντήσει έτσι…».

Με τη σειρά του, ο Παναγιώτης Λάμπρος, αντιπρόεδρος Μικροπωλητών Πάτρας, σημείωσε: «Έρχομαι στο πανηγύρι της Κυπαρισσίας για πάρα πολλά χρόνια. Για να μας χορηγήσουν την άδεια των πάγκων, μας ζητάνε διάφορα έγγραφα, όπως έναρξη της Εφορίας, ταμειακές μηχανές και διάφορα άλλα συναφή. Επειδή πάω σε πολλά πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα και βλέπω το φαινόμενο των παράνομων μικροπωλητών, ζητάμε από το Δήμο όσο μπορεί να το προβλέψει και να μη δώσει άδειες χωρίς να έχουν τα έγγραφα που ζητάει σε εμάς. Ήδη βλέπω σήμερα, ακόμη δεν έχει στηθεί όλο το πανηγύρι, διάφορους μετανάστες με πράματα να κυκλοφορούν, γι’ αυτό ζητάω από το Δήμο και την Αστυνομία να λάβουν γνώση». Τόνισε δε, ότι «ζητάμε να δώσουν έμφαση στο θέμα αυτό. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο να πουλήσουμε τα εμπορεύματά μας. Πουλάνε φτηνότερα γιατί δεν έχουνε εφορίες, δεν έχουν τίποτα, δεν πληρώνουνε τίποτα…».

Στο μεταξύ, επειδή την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, διαρκούντος του πανηγυριού, θα γίνει η τελετή εγκαινίων και ο αγιασμός των γραφείων του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» στην Κυπαρισσία, όπου θα παραβρεθούν δώδεκα βουλευτές καθώς και μέλη και οπαδοί του κόμματος, υπάρχει μια σχετική ανησυχία στην Κυπαρισσία, μετά και τις εκκλήσεις των μικροπωλητών για ισονομία, ώστε να μην επαναληφθούν γεγονότα ανάλογα εκείνων της Ραφήνας και του Μεσολογγίου.

 
ΠΗΓΗ Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: