ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ταράζει τα νερά η συνεργασία Wind - Γερμανού

Μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών ανακοινώθηκε σήμερα από την WIND και τον όμιλο εταιριών του Πάνου Γερμανού, η οποία φαίνεται ότι θα δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

Η στρατηγική συνεργασία προβλέπει ότι η WIND θα τοποθετήσει, κατ’ αποκλειστικότητα, το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και internet σε όλα τα σημεία διανομής του Πάνου Γερμανού, όπως τα Public, τα Multirama και το e-shop getitnow.gr.


Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της WIND κ. Νάσος Ζαρκαλής ανακοίνωσε επίσης ότι η στρατηγική συνεργασία προβλέπει τη

μετοχική συμμετοχή του Ομίλου Εταιριών Πάνου Γερμανού στη WIND Ελλάς, η οποία θα είναι κλιμακωτή και θα επιτευχθεί στη βάση συγκεκριμένων στόχων πωλήσεων και τζίρου. Το ποσοστό συμμετοχής, κατόπιν επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί, μπορεί να φτάσει κλιμακωτά στο 10% κατά τα τέσσερα πρώτα έτη, (2013-2016), της 15ετούς συνεργασίας των δύο εταιρειών.

Η πώληση των προϊόντων και υπηρεσιών της WIND στα Public και Multirama θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για τον καταναλωτή, καθώς θα έχει στη διάθεσή του νέες επιλογές μέσα από τον συνδυασμό της προϊοντικής γκάμας των δύο πλευρών. Παράλληλα η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί και την επιστροφή του Πάνου Γερμανού στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας, μετά το «εμπάργκο» που επέβαλε η συμφωνία που είχε κάνει το 2006 με τον ΟΤΕ και προέβλεπε την αποχή από δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα για πέντε χρόνια. Ο Πάνος Γερμανίος, μέσω της Olympia Developments, έχει και την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία και MTN στη Κύπρο.


Η σημαντική αυτή κίνηση της WIND Ελλάς δίνει περαιτέρω ώθηση στην τροχιά ανάπτυξης που έχει μπει η εταιρεία, η οποία έχοντας μηδενικό δανεισμό, ανεξαρτησία, κεφαλαιακή επάρκεια και θετικές ταμειακές ροές υλοποιεί επενδύσεις άμεσα ανταποδοτικές στην ελληνική οικονομία, όπως το χτίσιμο ενός νέου δικτύου 3G, το οποίο θα είναι από τα ταχύτερα της Ευρώπης. Το σύνολο του επενδυτικού πλάνου της WIND για το διάστημα 2011-2014 ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ.




ΠΗΓΗ zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: