ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Καθυστερεί η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες

Καθυστερεί η καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες της Μεσσηνίας, λόγω των ελέγχων, της πολλής δουλειάς και της έλλειψης προσωπικού στη ΔΟΥ Καλαμάτας. Οι διαμαρτυρίες από τους αγρότες εντείνονται, καθώς περιμένουν τα χρήματα αυτά για να καλύψουν σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προγραμματίσει. Η καθυστέρηση μεγαλώνει στην ΕΑΣ Μεσσηνίας, όπου πρέπει να αλλαχθούν οι καταστάσεις μετά την παρακράτηση που γίνεται λόγω οφειλών των παραγωγών στο ελληνικό Δημόσιο. Και όπως μας είπαν από την Ενωση, στην τελευταία μεγάλη παρτίδα το 40% των καταστάσεων των αγροτών, κυρίως από την περιοχή της Μεσσήνης, χρειάστηκε να αλλάξουν.
«Είχαν πει ότι μετά τις 15 Αυγούστου θα παίρναμε τα χρήματά μας, αλλά ακόμα τίποτα. Εχουμε να
πληρώσουμε χαράτσια, εφορείες. Γιατί να μην πάρουμε τα χρήματά μας, εμείς που δε χρωστάμε;», ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές διαμαρτυρίες από αγρότη που δεχθήκαμε χθες.
Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας Βούλα Βουγιούκου μας ενημέρωσε ότι «ο έλεγχος για όλη τη Μεσσηνία, για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, γίνεται από τη ΔΟΥ Καλαμάτας. Και προχωράμε σταδιακά. Εχουμε ολοκληρώσει τους ελέγχους και έχουμε στείλει τις καταστάσεις στην Ενωση και σε μεμονωμένους παραγωγούς για ποσό μέχρι 2.000 ευρώ». Ανέφερε ότι «πριν της Παναγίας εστάλησαν και οι καταστάσεις για την περιοχή της Πύλου και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τους ελέγχους για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ. Εξετάζουν τους φακέλους και το Τμήμα Εσόδων και το Τμήμα ΦΠΑ. Κάνουμε ό,τι μπορούμε». Η κ. Βουγιούκου μας εξήγησε ότι «έχουμε εντολή να παρακρατούμε ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές» και παρατήρησε: «Ολα αυτά ενώ έχουμε μεγάλη μείωση προσωπικού (από 110 στα 50 άτομα) και έχει έρθει και η ΔΟΥ Μελιγαλά με τις υποθέσεις της, αλλά με λίγους υπαλλήλους».
Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: