ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Συζήτηση για την Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

Γενική συνέλευση με ανοιχτή συζήτηση διοργάνωσε ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας την Κυριακή το πρωί στην πλατεία του κάστρου και αμέσως μετά πραγματοποίησε τις εκλογές του για την ανάδειξη του νέου του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το κυκλοφοριακό, τα παλιά ετοιμόρροπα κτίσματα και η καθαριότητα είναι τα κυριότερα από τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους όπως προέκυψε κατά την διάρκεια της συζήτησης, χωρίς φυσικά να λείπουν και άλλα επιμέρους ζητήματα τα οποία και τέθηκαν.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον απολογισμό των δράσεων του συλλόγου τον οποίο έκανε ο πρόεδρος
του Ανδρέας Κίζηλης, με αναφορά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο με επιτυχία όπως αυτή του Κλήδωνα και η ρεμπέτικη βραδιά. Επίσης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του συλλόγου για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και με την προστασία της Ανω Πόλης και φυσικά με την αναβίωσή της, κάτι που αν κρίνουμε από την φετινή κίνηση του καλοκαιριού έχει επιτευχθεί, μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι, αφού κυριολεκτικά είχε γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες.
Οσον αφορά τώρα τα θέματα που επισημάνθηκαν τόσο από τον πρόεδρο αλλά και από τους υπόλοιπους παρευρισκομένους, το κυκλοφοριακό φαίνεται ότι την περίοδο του καλοκαιριού ήταν και σημαντικότερο ζήτημα, καθώς η αυξημένη επισκεψιμότητα στην Άνω Πόλη όπου πλέον λειτουργούν αρκετά καταστήματα σε συνδυασμό με τους στενούς της δρόμους, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Ετσι όπως τονίστηκε θα πρέπει να γίνει μονοδρόμηση σε κάποιους δρόμους τους θερινούς μήνες και για κάποιες ώρες της ημέρας.
Επίσης διαρκές και σημαντικό ζήτημα είναι αυτό με τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα παλιά κτήρια, αφού εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τα παιδιά που παίζουν στις γειτονίες της πόλης αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους. Μάλιστα επικεντρώθηκαν σε 4 κτήρια που φαίνεται έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό είναι το κτήριο Κάμπρα απέναντι από το κάστρο, όπου πρόσφατα έγιναν κάποιες παρεμβάσεις,  το κτήριο της Ελένης του Χαμέρι στο καλντερίμι για το Σταυροπάζαρο λίγο πριν το κάστρο, το κτήριο Θανόπουλου στο μεγάλο καλντερίμι και το κτήριο Γκούρα – Αναστασόπουλου στο δρόμο της Πρόκας, κτήρια τα οποία όπως τονίστηκε αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για όλους και για αυτό θα πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Επίσης για την καθαριότητα τονίστηκε ότι ο δήμος θα πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή για την Ανω Πόλη καθώς το πρόβλημα με τα σκουπίδια σε αρκετές γειτονιές είναι έντονο. Ακόμη μπήκε το ζήτημα για την δημιουργία παιδικής χαράς, για την ανάπλαση και φωταγώγηση των καλντεριμιών, όπως και την ανάδειξη της παλιάς πέτρας σε μάντρες γύρω από το κάστρο οι οποίες έχουν καλυφθεί από ασβέστη.
Οσον αφορά τις εκλογές που ακολούθησαν, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν οι Ανδρέας Κίζηλης, Δημήτρης Κανελλόπουλος,  Γεώργιος Φούτρης, Περικλής Γεωργακόπουλος, Αδάμης Λόλας,  Αναστάσιος Τσίγγανος, Γιώργος Μπερνάρδος. Αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσουν ώστε να συγκροτηθούν σε Σώμα.

Κ.Μπ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: