ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Έξυπνα κόλπα που κάνουν πιο εύκολη την περιήγηση σας στο ίντερνετ

Δείτε κάποια πολύ χρήσιμα κολπάκια που πιθανόν να μην ξέρατε, που θα σας βοηθήσουν να σερφάρετε στο internet πιο εύκολα, γρήγορα και ξεκούραστα!
 
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα κολπάκια για εύκολο και γρήγορο σερφάρισμα στο internet..
 
1. Δεν χρειάζεται το http://
Αν θέλετε να γράψετε μια διεύθυνση url στον τίτλο διευθύνσεων του browser σας, δεν χρειάζεται να πληκτρολογείτε το http:// , όπως επίσης δεν χρειάζεται και το www!
 
2. Γρήγορη εναλλαγή μεταξύ πεδίων φόρμας
Αν πρόκειται να συμπληρώσετε μία φόρμα online, αν συμπληρώσετε πχ το πρώτο πεδίο και θέλετε να πάτε στο δεύτερο, δε χρειάζεται να πιάστε το ποντίκι και να πάτε "χειροκίνητα". Απλά, πατήστε το πλήκτρο TAB!
 
Αν τώρα είσαστε στο δεύτερο πεδίο και θέλετε να πάτε ξανά στο πρώτο να διορθώσετε κάτι, απλά πατήστε SHIFT+TAB.
 
Αν υπάρχει μία λίστα πχ με τις χώρες, απλά ξεκινήστε να πληκτρολογείτε το όνομα της χώρας, και θα επιλεχθεί επιτόπου, πχ:
...
GEORGIA
GHANA
GREECE
...
ξεκινήστε να πληκτρολογείτε G R E και θα επιλεχθεί το GREECE.
(απλά σιγουρευτείτε ότι έχετε επιλέξει την αγγλική γλώσσα στην πληκτρολόγηση..)
 
Επίσης, δεν χρειάζεται να πατήσετε το κουμπί "Αποστολή", όταν θα έχετε τελειώσει το συμπλήρωμα της φόρμας, απλά πατήστε το πλήκτρο ENTER.
 
3. Εκμεταλλευτείτε τις μηχανές αναζήτησης
Οι μηχανές αναζήτησης είναι πολύ εξελιγμένες και σας δίνουν πολλά "εργαλεία" στην αναζήτησή σας ώστε να φιλτράρετε και να βρίσκετε ευκολότερα αυτό που θέλετε.
 
4. Χρησιμοποιήστε συντομεύσεις πληκτρολογίου browser
Μπορείτε εύκολα να κάνετε γρήγορα πράγματα, πατώντας απλά ένα συνδυασμό πλήκτρων στον browser σας (internet explorer, mozilla, google chrome, κλπ)
 
Ενδεικτικά σας παραθέτουμε κάποιες συντομεύσεις που ισχύουν σε όλους:
 
Alt + D: σας πηγαίνει απευθείας στη γραμμή διευθύνσεων και ξεκινάτε να πληκτρολογείτε τη διεύθυνση που θέλετε, πχ coolweb.gr
 
Ctrl + πλήκτρο συν ή πλήκτρο πλην: μεγεθύνει ή μικραίνει τα γράμματα της σελίδας που βλέπετε
 
Πλήκτρο Backspace ή ALT + αριστερό, δεξί βελάκι: σας πηγαίνει στην προηγούμενη ή επόμενη σελίδα
 
F5: κάνει ανανέωση - refresh της σελίδας
 
F11: κάνει fullscreen τον browser σας, για να βλέπετε τη σελίδα σε όλη την οθόνη
 
Ctrl + B: ανοίγει όλα σας τα bookmarks - αγαπημένα
 
Ctrl + F: ανοίγει την αναζήτηση για να ψάξετε κάποιο κείμενο μέσα στη σελίδα που έχετε ανοιχτή. (Πολύ χρήσιμο)
 
5. Εκμεταλλευτείτε τα tabs
Οι καινούριοι browsers έχουν τα tabs: άνοιγμα σελίδων, σε ξεχωριστή καρτέλα, αλλά μέσα στο ίδιο παράθυρο.
 
Αν θέλετε να δείτε κάτι πιο μετά, από το site που βλέπετε τώρα, απλά ανοίξτε τα links σε καινούρια καρτέλα.
 
Εύκολα μπορείτε να το κάνετε αυτό, απλά κρατώντας πατημένο το πλήκτρο CTRL και κάνοντας click στον σύνδεσμο - link ή κάνοντας click απλά με το roller του moyse (middle mouse key)!
 
Έτσι, συνεχίζετε να διαβάζετε αναπόσπαστα, έχοντας ανοίξει αυτά που σας ενδιαφέρουν σε καινούρια καρτέλα.
 
6. Δοκιμάστε κι άλλους browsers
Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούν πχ τον παλιό internet explorer που υπάρχει ήδη εγκατεστημένος με τα windows. (Ήμαρτον)
 
Δοκιμάστε κάποιον άλλον browser και με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet, δείτε τι μπορεί να κάνει και τις δυνατότητές του.
 
Αν τον συνηθίσετε, θα δείτε πως θα σας είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο το σερφάρισμα.
 
Οι πιο δημοφιλείς browsers είναι:
 
Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Safari
 
7. Μην έχετε 500 tabs ανοιχτά
Όπως είστε νοικοκύρης στο σπίτι σας, έτσι να είστε και κατά το σερφάρισμα!
 
Αν κάτι δεν σας κάνει και δεν πρόκειται να το ξαναδείτε, απλά κλείστε το. Αλλιώς θα γεμίσετε ένα σωρό ανοιχτές καρτέλες και θα πελαγώνετε, μη μπορώντας να βρείτε αυτές που σας ενδιαφέρουν.
 
 ΠΗΓΗ seleo.gr
 
ΑΠΟ http://www.mysalonika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.