ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Στο σφυρί βγάζουν οι Άγγλοι τις δάδες των Ολυμπιακών!

Δεν πρόλαβε να ταξιδέψει ούτε χίλια χιλιόμετρα η ολυμπιακή φλόγα στην Μεγάλη Βρετανία και οι πρώτοι Άγγλοι λαμπαδηδρόμοι βρήκαν ήδη τρόπο να αυξήσουν τα εισοδήματά τους. Εδώ και δύο ημέρες δεκάδες Βρετανοί  λαμπαδηδρόμοι έχουν βγάλει μέσω ίντερνετ στο «σφυρί» τις ολυμπιακές τους δάδες με σκοπό να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες στερλίνες.

Ο γνωστός ιστότοπος δημοπρασιών e-bay έχει ήδη εμπλουτισθεί με τις προσφορές των
λαμπαδηδρόμων που πουλάνε μέσω ίντερνετ τις συλλεκτικές δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, με αρχική τιμή μάλιστα που αγγίζει το ποσόν των 150.000 λιρών!

“Πόσο να πιάνει άραγε ένα κομμάτι ολυμπιακής ιστορίας;”, γράφει με αρκετή δόση ειρωνείας η βρετανική εφημερίδα Daily Mail στο σχετικό της δημοσίευμα και δεν διστάζει να «ξεμπροστιάσει» τους παραδόπιστους συμπατριώτες της που για χάρη του κέρδους προτιμούν να ξεπουλήσουν ένα αντικείμενο που θα έπρεπε να αποτελεί τίτλο τιμής.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Μεγάλη Βρετανία οι 8.000 λαμπαδηδρόμοι που θα τρέξουν για 70 ημέρες την ιερή φλόγα του Θεού Απόλλωνα κατά μήκος των βρετανικών νησιών επελέγησαν με ειδικά κριτήρια που αφορούσαν την κοινωνική τους προσφορά και από αυτούς θα περίμενε κανείς μιαν άλλη αντιμετώπιση της ολυμπιακής δάδας.

Σύμφωνα πάντα με την βρετανική εφημερίδα οι δάδες των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου έχουν κόστος κατασκευής 495 λίρες η κάθε μια αλλά οι λαμπαδηδρόμοι τις αγοράζουν αντί 215 λιρών μιας και το υπόλοιπο ποσόν καλύπτεται από την χορηγία μεγάλης εταιρείας αναψυκτικών.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.