ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Υγείας

Το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου θα είναι στο επίκεντρο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.
Τo όλο θέμα προέκυψε ύστερα από ανακοινώσεις του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ότι τα σκευάσματα υγρής νικοτίνης που συνοδεύουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ”ταξινομούνται ως πολύ τοξικά για την ανθρώπινη υγεία και επικίνδυνα για το περιβάλλον”, την στιγμή που παρατηρείται έξαρση στην εισαγωγή των συσκευών αυτών.
”Εμείς είδαμε το συνοδευτικό παρασκεύασμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου το οποίο πρέπει να έχει
πληροφόρηση επικινδυνότητας και είδαμε ότι πολλά τέτοια προϊόντα δεν την είχαν, δεν είχαν τη σωστή συσκευασία και όταν δεν περνά η πληροφόρηση στον κόσμο, μπορεί να γίνεται αλόγιστη χρήση”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Τασούλα Κυπριανίδου Λεοντίδου – Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας Α΄ τάξης.
Οπως είπε, μετά την εμφάνιση του προϊόντος αυτού στο ευρωπαϊκό σύστημα ενημέρωσης για επικίνδυνα προϊόντα (RAPEX) το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας άρχισε τον έλεγχο στην κυπριακή αγορά.
Οπως είπε, από επισκέψεις σε εισαγωγείς ηλεκτρονικών τσιγάρων ”διαπιστώσαμε ότι σε κάποιους υπήρχε σωστή σήμανση αλλά όχι στην ελληνική γλώσσα όπως απαιτείται, ενώ σε άλλους σε άλλους ήταν επικίνδυνο, αλλά δεν υπήρχε καμία σήμανση και προβήκαμε σε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση”.


Επεσήμανε ότι υπάρχει κενό νομοθεσίας στο θέμα αυτό, αφού δεν υπάρχει κάποια ομοιόμορφη ρύθμιση στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε όμως ότι το θέμα της σήμανσης διέπεται από δύο μεγάλους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που καθορίζει τους τρόπους σήμανσης επικίνδυνων ουσιών και μειγμάτων.
Η κ. Λεοντίδου παρατήρησε όμως ότι έχει διαπιστωθεί ”έξαρση εισαγωγής ηλεκτρονικού τσιγάρου την τελευταία περίοδο και υπάρχουν και πολλοί που το εισάγουν μέσω διαδικτύου”.

ΑΠΟ http://www.inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.