ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Λυμπερόπουλος: "Θα ήθελα να συνεχίσω από άλλο πόστο"

Πως είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι κάποιος τελειώνει, ότι δεν σταματάει να γράφει το όνομα του στους πρωταγωνιστές; Ο Φιλιατρινός Νίκος Λυμπερόπουλος μαζί με τον Τραϊανό Δέλλα, είπαν το αγωνιστικό τους αντίο στον κόσμο που τους αγάπησε.

Αν όμως για τον Κολοσσό τα πράγματα είναι σίγουρα, για τον Λύμπε, υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι παραμονής, το οποίο όμως και ο ίδιος θα ήθελε να κλείσει και αυτό και να συνεχίσει να υπηρετεί την ΑΕΚ από άλλο πόστο! 
 
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:
- Για την αποθέωση που γνώρισε από τον κόσμο
"Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη στάση του κόσμου, τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Έχουμε ένα δέσιμο. Με χαροποιεί ιδιαίτερα η επιθυμία του κόσμου να μείνω στην ομάδα, ίσως αυτό γίνει από κάποιο άλλο πόστο. Το τι μπορεί να γίνει δεν είναι ώρα τώρα να το δούμε, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό.

- Για την εικόνα του που δείχνει πως αντέχει ακόμα
"Αντέχω ακόμη, αλλά είναι κάποια πράγματα που τα βλέπω διαφορετικά, όπως θα μου άρεσε. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν, θα σταματήσω. Η απάντησή μου είναι αυτή, δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί, αλλά οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Και αλλαγή να υπάρξει στα διοικητικά, η θέλησή μου είναι να βοηθήσω την ομάδα από κάπου άλλου. Η ομάδα αξίζει να ζήσει στιγμές του παρελθόντος, να ζήσει σε ένα δικό της γήπεδο".

- Για την αποδοχή του κόσμου, ακόμα και από τον Παναθηναϊκό
"Θεωρώ ότι ο κόσμος είναι ο καλύτερος κριτής. Τους ευχαριστώ όλους. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι τίμησα τη φανέλα και των δύο ομάδων".

- Για το αν νιώθει πίκρα που δεν κατέκτησε ένα πρωτάθλημα
"Θα με στενοχωρούσε αν περνούσε κάτι από το χέρι μου. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και μιλάμε για το ελληνικό πρωτάθλημα. Άξιζα πολύ περισσότερα, αλλά δεν μπορώ να έχω παράπονο. Αγωνίστηκα για 19 χρόνια σε υψηλό επίπεδο, χωρίς τραυματισμούς. Τώρα, θέλω να μείνω στο ποδόσφαιρο, έχω πράγματα να προσφέρω. Θα δούμε. Το σημαντικό είναι να έχω υγεία. Είμαι περήφανος για όσα πέτυχα και πιστεύω ότι και μεγαλώνοντας τα παιδιά μου, όταν αρχίσουν να μαθαίνουν για την καριέρα μου, να νιώθουν περήφανα".

- Για το τελευταίο παιχνίδι των πλέι οφ, με τον Παναθηναϊκό
"Θέλουμε να δώσουμε καλή εικόνα μέχρι το τέλος. Τα παιδιά έχουν μεγάλη θέληση, όποιος είναι στα αποδυτήρια ξέρει ότι έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια. Όλοι μας έχουμε δώσει το 100% έως τώρα και θέλουμε να κλείσουμε έτσι".


ΠΗΓΗ Sport24

από:  " | FILIATRA-NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη