ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Ενημέρωση για την εξέλιξη των δράσεων, των έργων και των πρωτοβουλιών

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 17-5-2012  ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Γιώργος Μπέζος ενημερώνοντας για την εξέλιξη των  δράσεων των  έργων και των πρωτοβουλιών που έχουν δρομολογηθεί και αναληφθεί  από τη Διοίκηση  τους τελευταίους μήνες.

Ξεκινώντας ο Διοικητής και  εκφράζοντας την ικανοποίηση του, γνωστοποίησε ότι  οι εργασίες κατασκευής  της νέας δομής του ΟΚΑΝΑ ολοκληρώθηκαν και εντός του Ιουνίου η Μονάδα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία. Υπενθυμίζεται ότι η νέα Μονάδα θα λειτουργεί σε οικόπεδο-χώρο 500τ.μ  που παραχωρήθηκε στον ΟΚΑΝΑ  από τη διοίκηση του νοσοκομείου και βρίσκεται  πλησίον του Ιδρύματος. Η λυόμενη κατασκευή βαρέως τύπου  είναι 150 τ.μ.

Στην συνέχεια έγινε αναφορά  στην πορεία των ενταγμένων έργων μέσω ΕΣΠΑ, ανακοινώνοντας ότι στις 20 Ιουνίου εγκαθίσταται ο Μαγνητικός Τομογράφος προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ και στις 15 Ιουνίου ο νέος Αξονικός Τομογράφος  προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Αρχές Ιουνίου υπογράφεται και η σύμβαση για την προμήθεια Μαστογράφου προϋπολογισμού 350.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σε φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών προμήθειας βρίσκεται και ο υπόλοιπος ενταγμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ.

Επίσης  στα Κέντρα Υγείας Πύλου και Αγίου Νικολάου οι εργασίες κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης τους, συνολικού προϋπολογισμού 350.000 ευρώ συνεχίζονται ικανοποιητικά, ενώ εγκρίθηκε και η ένταξη στο ΕΣΠΑ της αναβάθμισης του Κ.Υ Μεσσήνης προϋπολογισμού 230.000 ευρώ.

Όσo αφορά την κατασκευή των τεσσάρων νέων περιφερειακών ιατρειών (Βλαχόπουλο-Μεθώνη-Πεταλίδι-Άριος) την επόμενη εβδομάδα υποβάλλονται τα τεχνικά δελτία στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή των ΠΙ Μεθώνης και Βλαχόπουλου και ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας και ο Δήμος Μεσσήνης στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουν, ξεκίνησαν ήδη τις διαδικασίες για την παραχώρηση από τη πλευρά του Δήμου οικοπέδου που βρίσκεται στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βαλύρας με σκοπό την κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Μπέζος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δωρεά που αναμένεται στο  Νοσοκομείο από το Σύλλογο των Ροταριανών στο Βανκούβερ του Καναδά σε συνεργασία με το τοπικό σύλλογο των Ροταριανών Καλαμάτας. Πρόκειται για μια δωρεά σε ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό συνολικής αξίας 350.000 δολλαρίων που η άφιξη τους στο λιμάνι της Καλαμάτας έχει οριστεί για τις 4 Ιουνίου. Για την υλοποίηση της δωρεάς αυτής ο Διοικητής του Νοσοκομείου εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του  στον συμπατριώτη μας κο Χρονόπουλο Γεώργιο καταγώμενο από την Μηλίτσα Μεσσηνίας- μόνιμο κάτοικο στο Βανκούβερ- καθώς επίσης και στο Πρόεδρο του Τοπικού Συλλόγου Ροταριανών γιατρό κο Γιώργο Λούρα  και στα μέλη του Συμβουλίου του.

Τέλος ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Γιώργος Μπέζος απηύθυνε πρόσκληση για την εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου την Παρασκευή 18-5-2012 και ώρα 13.00 με θέμα ''Η δωρεά του μυελού των οστών".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.