ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Φιλιατρά: Προσαγωγές υπόπτων για κλοπές χαλκού από μετασχηματιστές

Οι κλέφτες χαλκού χτύπησαν 4 μετασχηματιστές στην περιοχή των Φιλιατρών το βράδυ της Κυριακής προς τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές ύποπτων αλλοδαπών ατόμων που φέρονται να έχουν σχέση με τις κλοπές.
 
Το νέο τετραπλό χτύπημα σημειώθηκε στην περιοχή της Ανάληψης Φιλιατρών και ανακαλύφθηκε την Δευτέρα το πρωί. Οι δράστες, αν και κατέστρεψαν και τους 4 μετασχηματιστές ξεβιδώνοντάς τους και ρίχνοντάς τους κάτω, τελικά μόνο από τους δύο κατάφεραν να πάρουν το χαλκό που είχαν μέσα. Πάντως από την πτώση τους στο έδαφος έχουν καταστραφεί και οι 4 μετασχηματιστές. Ένας έδινε ρεύμα σε μεγάλο ποιμνιοστάσιο της περιοχής, ενώ ένας άλλος σε αρδευτικό.
 
Από την πλευρά της ΔΕΗ εκφράζεται έντονη ανησυχία για αυτή την κατάσταση, αλλά και φόβος για το πόσο μεγάλα προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν στην αγροτική παραγωγή της περιοχής αν γίνουν κλοπές σε μετασχηματιστές που δίνουν ρεύμα σε αρδευτικά παραγωγών που τα έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι τονίζουν πως όποιοι πολίτες αντιλαμβάνονται το όποιο πρόβλημα, πέρα από την ΔΕΗ πρέπει άμεσα να ειδοποιούν και την Αστυνομία.
 
Οι αστυνομικές έρευνες που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο. Ήδη όπως αναφέραμε έχουν γίνει προσαγωγές τουλάχιστον 5 ατόμων -πακιστανικής καταγωγής όπως λένε οι πληροφορίες- που φαίνεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Όμως ακόμη δεν είναι τίποτα δεδομένο, καθώς η προανάκριση συνεχίζεται και αξιολογούνται όλα τα ευρήματα και τα στοιχεία από τα σημεία των συμβάντων. 

Κ. Μπ. - ΠΗΓΗ Ελευθερία

από: Φιλιατρά: Προσαγωγές υπόπτων για κλοπές χαλκού από μετασχηματιστές | FILIATRA-NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.