ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ψάχνουν "παράκαμψη" για 1,5 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να παραδοθεί φέτος το Παραδείσια - Τσακώνα

Να δοθεί οπωσδήποτε ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, και το Παραδείσια - Τσακώνα με την παράκαμψη ένα μήνα αργότερα: Αυτός είναι ο στόχος κι η αγωνία του υπουργείου Υποδομών, και το τόνισε για μια ακόμα φορά ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης, που επιθεώρησε χθες τα έργα κι έφτασε έως την Καλαμάτα για θέματα του περιφερειακού της πόλης.
Αγωνία όμως υπάρχει και για το αν το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων εγκρίνει την Παρασκευή τη δαπάνη του 1,5 εκ. ευρώ που απαιτείται για την παράκαμψη της μεγάλης γέφυρας στο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα. Η παράκαμψη είναι προσωρινό έργο και κανείς δεν
γνωρίζει αν είναι εφικτό να διατεθούν τόσα πολλά χρήματα για λίγους μήνες. Αν το Συμβούλιο δεν εγκρίνει τη δαπάνη, το τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα  δεν θα παραδοθεί τον Ιούνιο, αλλά το 2013 όταν ολοκληρωθεί και το έργο της μεγάλης γέφυρας.


ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΝΕΣΗ

«Τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου παραδίδεται ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία από τον κόμβο της Αλλαγής έως τον κόμβο Σπερχογείας - Θουρίας στο "Πράκτικερ"», επεσήμανε στην "Ε" ο κ. Καρνέσης και σημείωσε: «Αν όμως δε δοθεί και το Παραδείσια - Τσακώνα, τότε δεν έχει νόημα ο δρόμος που θα δοθεί στη Μεσσηνία. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να ταλαιπωρείται ο κόσμος στις στροφές της Τσακώνας. Το κρίσιμο είναι η παράκαμψη (στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, όπου θα φτιαχτεί η μεταλλική τοξωτή γέφυρα). Τέλη Ιουνίου είναι η προθεσμία που έχουμε δώσει για το Παραδείσια - Τσακώνα».
Ο διευθυντής του υπουργείου μάς ενημέρωσε ότι μεθαύριο Παρασκευή περνάει από το Συμβούλιο Δημοσίων Εργων του υπουργείου η παράκαμψη από τεχνικής και οικονομικής άποψης, και απάντησε σε σχετικό ερώτημά μας: «Για τα χρήματα, το 1,5 εκ. ευρώ που απαιτείται, δεν υπάρχει φόβος. Δεν είναι πολλά μπρος στα 120 εκ. ευρώ για όλο το έργο. Θέλει 2 μήνες η παράκαμψη και έχουμε αυτό το διάστημα έως το τέλος Ιουνίου. Είναι λιγότερο από 500 μέτρα η παράκαμψη. Μετά την παράδοση του δρόμου στη Μεσσηνία η πίεση θα είναι μεγάλη για να δοθεί και το Παραδείσια - Τσακώνα». Και εξήγησε ότι «ο δρόμος θα δοθεί με παράκαμψη επειδή η μεταλλική τοξωτή γέφυρα έχει δουλειά».
Στο μεταξύ, να σημειώσουμε ότι προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την κατασκευή της εντυπωσιακής γέφυρας του περιφερειακού στο Νέδοντα, πάνω από τα συνεργεία του Δήμου Καλαμάτας, όπου το γεωτρύπανο έπιασε δουλειά και ξεκίνησε τους πασσάλους και στο δυτικό ακρόβαθρο.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...