ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Εμπορική Φιλιατρών: Μειώθηκε η ποινή για την υπεξαίρεση

της Βίκυς Βετουλάκη
Σε 15 χρόνια κάθειρξης καταδικάσθηκε χθες σε δεύτερο βαθμό ο πρώην διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας Φιλιατρών, Βασίλης Τσαφαράς, για 125 υπεξαιρέσεις και 72 πλαστογραφίες, ενώ σε 3 χρόνια με αναστολή ο συγκατηγορούμενός του, έμπορος αυτοκινήτων στην περιοχή. Εκτός από το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, χθες το δικαστήριο αναγνώρισε στον κ. Τσαφαρά το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου.

Πρωτόδικα στον κ. Τσαφαρά είχε επιβληθεί ποινή 25 χρόνων κάθειρξης, ενώ στο συγκατηγορούμενό του το Τριμελές Εφετείο είχε επιβάλει ποινή 5 χρόνων κάθειρξης για ηθική αυτουργία σε υπεξαίρεση για 8 περιπτώσεις.

Το ποσό που υπεξαιρέθηκε από την Εμπορική Τράπεζα Φιλιατρών ανέρχεται περίπου σε 4.600.00 ευρώ, σύμφωνα με την Τράπεζα και σε 3,2 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή. Σύμφωνα όμως με το Νομικό Τμήμα της Τράπεζας, η ζημιά που υπέστη ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια.

Σημαντικό σημείο της δίκης είναι η κατάθεση επιθεωρητή της Τράπεζας, όπου ο κ. Τσαφαράς είχε παραπεμφθεί παλιότερα 2 φορές στο Πειθαρχικό και αν δεν είχαν μεσολαβήσει πολιτικά γραφεία και είχε τιμωρηθεί, δε θα βρισκόταν τώρα σε δεινή θέση. ο κ. Τσαφαράς είπε ότι πάνω στον πανικό του για να καλύψει αθλιότητες του συγκατηγορούμενού του, άρχισε να υπεξαιρεί χρήματα, ενώ κυριάρχησε και σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία το πάθος του για την Εράνη.

Απολογίες
Η διαδικασία συνεχίστηκε με κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, ενώ αργά το απόγευμα ξεκίνησαν οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων. Ο κ. Τσαφαράς ζήτησε συγγνώμη από την Τράπεζα και τους πελάτες για όσα δημιούργησε, τονίζοντας ότι οι πράξεις του στέρησαν τα όνειρα της οικογένειάς του, ενώ αναφέρθηκε στο πάθος του για την Εράνη όπου αναγκάστηκε να βάζει όλο και περισσότερα χρήματα. Κατηγόρησε τον έμπορο αυτοκινήτων για δόλια συμπεριφορά και βλακώδεις τις δικές του ενέργειες.

Από την πλευρά του ο έμπορος αυτοκινήτων αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και αντίθετα κατηγόρησε τον πρώην διευθυντή της Εμπορικής ότι ζημιώθηκε οικονομικά. Όλα τα αυτοκίνητα είπε, παραδόθηκαν στους πελάτες πλην λίγων, που δεν πρόλαβε, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Τελικά το Δικαστήριο αργά το βράδυ τους έκρινε ένοχους μειώνοντάς τους σημαντικά τις ποινές.
ΠΗΓΗ Θάρρος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

σε 3 χρονακια εξω και γω και συ παλευουμε για το μεροκάματο!!!1Ντροπή!!!

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...