ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

1.000.000 οι Ρώσοι τουρίστες θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα

«Θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα» επισήμανε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, στην ομιλία του, στο Ελληνικό Forum 2012 που διοργανώνεται στη Ρόδο από το ρωσικό τουριστικό οργανισμό Labirint με τη συμμετοχή 450 ρώσων τουριστικών πρακτόρων, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων.
Ειδικότερα, ο κ. Νικητιάδης αναφέρθηκε στη στρατηγική που έχει χαραχθεί τα δύο τελευταία χρόνια
για την ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς και στις συντονισμένες ενέργειες Πολιτείας και αρμόδιων φορέων. Το 2009 ήρθαν στη χώρα μας 180.000 Ρώσοι τουρίστες, το 2010 αυξήθηκαν στους 370.000, το 2011 στους 735.000 και το 2012 οι αφίξεις θα είναι πάνω από 1 εκατομμύριο υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η αύξηση στις αφίξεις των Ρώσων τουριστών δεν είναι τυχαία ούτε συμπτωματική αλλά αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με νέα visa centers σε μεγάλες ρωσικές πόλεις, της πρόσληψης επιτόπιου προσωπικού στα προξενεία και της διαφορετικής ερμηνείας των εγκυκλίων για τη Συνθήκη Σένγκεν, ξεκαθάρισε ο κ. Νικητιάδης. Μάλιστα ο Υφυπουργός τόνισε ότι έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Αντιπρόεδρο και αρμόδιο για θέματα τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.A. Tajani προκειμένου να καταργηθούν οι περιορισμοί για την έκδοση βίζας.
Τέλος ο κ. Νικητιάδης εξήρε και τη συνεργασία Υπουργείου και Εκκλησίας για την ανάπτυξη του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού, για τον οποίο υπάρχει μεγάλη προοπτική στη Ρωσία, με την καταγραφή 300 θρησκευτικών μνημείων σε ολόκληρη τη χώρα και την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: