ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

6 καλοί λόγοι για να κάνεις ποδήλατο βουνού

Μπορείς να σκεφτείς καλύτερο τρόπο να γυμναστείς από το να είσαι κοντά στη φύση; Διάβασε 6 καλούς λόγους για να κάνεις ποδήλατο βουνού και έναν ακόμα: μια πολύ καλή all inclusive προσφορά.
1. Εξασκείς το καρδιαγγειακό, κυκλοφορικό και αναπνευστικό σου σύστημα. Το ποδήλατο είναι πολύ καλή αεροβική άσκηση.
2. Γυμνάζεις πόδια, γάμπες, δικέφαλο, τετρακέφαλο και γλουτούς (σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πόσο γυμνασμένα είναι τα πόδια των ποδηλατών).
3. Είναι καλή γυμναστική για τους κοιλιακούς και τους τρικέφαλους των χεριών σου, ανάλογα βέβαια με την κλίση του εδάφους και την ένταση της ποδηλασίας.

4. Νιώθεις ψυχική ανάταση: θες οι αναμνήσεις από τα ανέμελα παιδικά σου χρόνια θες η χαρά της άσκησης, πάντως δύσκολα θα δεις "κακόκεφο" ποδηλάτη. Το ποδήλατο σε γεμίζει χαρά, κάτι που αυτή την εποχή έχεις μεγάλη ανάγκη.
5. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, αρκεί να έχεις, σε γενικές γραμμές, καλή φυσική κατάσταση.
6. Καις πολλές θερμίδες. Σε μισή μόλις ώρα, θα κάψεις, αν είσαι 50 κιλά 228 θερμίδες, αν είσαι 70, 320 και αν είσαι 90, 412 θερμίδες.

  Τι να προσέξεις
Αν έχεις περιττά κιλά ή δεν είσαι συνηθισμένος στην άσκηση, καλύτερα να επιλέξεις εύκολες διαδρομές, χωρίς μεγάλες κλίσεις, σε ήπιους ρυθμούς, κάνοντας ενδιάμεσα τακτικά διαλείμματα.
Καλύτερα να αποφύγεις την ορεινή ποδηλασία, αν έχεις προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και τη μέση, αφού το ανώμαλο έδαφος προκαλεί κραδασμούς που μπορεί να κάνουν την κατάστασή σου χειρότερη.

  Προσοχή χρειάζεται επίσης αν έχεις κάποια ευπάθεια στα γόνατα, οπότε η συνεχόμενη άσκηση με ποδήλατο μπορεί με τον καιρό να κάνει το πρόβλημά σου σοβαρότερο.

  Σε γενικές γραμμές, η ποδηλασία στο βουνό, εφόσον τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας για τα ατομικά όρια καρδιακής συχνότητας, είναι η ασφαλέστερη από τις αεροβικές δραστηριότητες στη φύση, γιατί το σώμα στηρίζεται σε κάθισμα και αυτό σημαίνει μικρότερη φόρτιση στα γόνατα από κραδασμούς.
Αν κάνεις ποδήλατο σε απόκρυμνες πλαγιές και σε δρόμους με ανώμαλο έδαφος, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, γιατί ο κίνδυνος τραυματισμού από πτώση είναι αυξημένος.
Κι αν δεν σου αρέσει το ποδήλατο...
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων έχει τη λύση με μια ολοκληρωμένη προσφορά που περιλαμβάνει δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία, τοξοβολία, orienteering, ορεινή ποδηλασία, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο της επιλογής σου και ημιδιατροφή στην εκπληκτική τιμή των 49 ευρώ!

ΑΠΟ http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.