ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Αρχαία Ολυμπία: Αφή χωρίς μουσεία . . .

Με κλειστά μουσεία θα υποδεχθεί η Αρχαία Ολυμπία τους επισκέπτες της για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου στις 10 Μαΐου. Παρά τις προσπάθειες που
γίνονται για να επαναλειτουργήσει το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας φαίνεται πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος, ενώ και το Μουσείο των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων παραμένει ούτως ή άλλως κλειστό εδώ και μήνες.
Η προϊσταμένη της Ζ΄ΕΠΚΑ κα Χατζή χθες μίλησε για τις προσπάθειες που γίνεται στην πρώτη
περίπτωση ώστε να ανοίξει το παλαιό Μουσείο για πρώτη φορά μετά τη ληστεία της 17ης Φεβρουαρίου. Για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Καφύρας δήλωσε απαισιόδοξος για το θέμα της έγκαιρης επαναλειτουργίας.
Το θέμα τέθηκε τόσο στη συνάντηση του κ. Καφύρα με την προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή όσο και σε αυτή με το δήμαρχο της πόλης Θύμιο Κοτζιά και τους συνεργάτες του στο δημαρχείο.
Η κα Χατζή ανέφερε πως εξετάστηκαν θέματα για την τελετή Αφής, κυρίως για την ασφάλεια και την οργάνωση από την πλευρά της Εφορείας, ενώ μιλώντας για το παλαιό μουσείο τόνισε ότι «εμείς κάνουμε προσπάθειες καιρό τώρα και για να έχουμε αντικείμενα που θα αντικαταστήσουν τα κλαπέντα και για τα οποία ευχόμαστε πάντα ότι θα γυρίσουν και για να έχουμε νέες προθήκες με τις κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να διασφαλιστεί και το θέμα της ασφαλείας, αλλά και να είναι όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τη μουσειογραφική εκθεσιακή παρουσίαση των αντικειμένων σωστά. Δεν  μπορώ να δώσω μια απόλυτη υπόσχεση ότι θα είναι ανοιχτό το μουσείο την ημέρα εκείνη καταβάλλεται όμως προσπάθεια για αυτό».
Αλλά και ο κ. Καφύρας από την πλευρά του δήλωσε απαισιόδοξος για το θέμα. «Πιστεύω ότι δεν θα τελεσφορήσει η προσπάθεια και το μουσείο θα είναι κλειστό όπως κλειστό θα είναι δυστυχώς για περιοχή και χώρα μας το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων που είναι αρμοδιότητα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.
Παρά τη μεγάλη μας  πολιτιστική κληρονομιά, το βάρος αυτό που φέρουμε, τα φώτα που δώσαμε, θα δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους καχύποπτους να μας απαξιώσουν σα χώρα… φταίμε και εμείς που τους δίνουμε το δικαίωμα. Ας ευχηθούμε πως γρήγορα θα ξεπεράσουμε σκόπελο κρίσης για να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».
Η συνάντηση στο δήμο για την τελετή
Στη συνάντηση που έγινε στο δήμο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δεββές, Γιαννακόπουλος και Γεωργακόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σικοτακόπουλος. Εκεί τέθηκαν θέματα προετοιμασίας της τελετής και της υποδοχής όλων των προσκεκλημένων.
Όπως τόνισε ο κ. Καφύρας συζητήθηκε η ενίσχυση του δήμου για την προετοιμασία της τελετής, ενώ τα αιτήματα θα μεταφερθούν από τον ίδιο και στον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ώστε από την επόμενη βδομάδα να υπάρξει η ανάλογη επιχορήγηση.
Επιπλέον από τον κ. Κοτζιά τέθηκαν θέματα που αφορούν την εικόνα της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και της χώρας μας στο εξωτερικό. «Θέματα που έχουν σχέση με καθαριότητα κυρίως, τις εισόδους και την ίδια την πόλη. Ως δήμος έχουμε καταθέσει πρόταση στην περιφέρεια προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ώστε να εξοικονομήσουμε κάποιες πιστώσεις» σημείωσε ο δήμαρχος της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...