ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ο Πανελήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τις ελλείψεις φαρμάκων

Σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, από φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις αλλά και παιδικά εμβόλια, αντιμετωπίζει η αγορά φαρμάκου.
Μάλιστα οι ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, την διφθερίτιδα και τον τέτανο, είναι σε μόνιμη σχεδόν έλλειψη.
Η οικονομική ασφυξία των φαρμακείων ,οι μόνιμες ελλείψεις φαρμάκων και η  υποβάθμιση της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης είναι οι λόγοι της πανελλαδικής απεργίας των φαρμακοποιών όλης της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με παραστάσεις του προς το Υπουργείο Υγείας αλλά και προς τον Ε.Ο.Φ. έχει επανειλημμένα τονίσει το πρόβλημα το οποίο έχει πάρει εκρηκτικές καταστάσεις.
Τα  σκευάσματα που είναι σε  έλλειψη ξεπερνούν τα 250. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το VOLTAREN (αντιφλεγμονώδες), το αντιβιοτικό KLARICID, το CLEXAN για τη θρόμβωση, το αντιβιοτικό σπρέι PULVO, το SEROQUEL για τη σχιζοφρένεια, το MIRAPEXIN για τη νόσο του πάρκινσον, τοSUBMICORT που είναι βρογχοδιασταλτικό κλπ.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, δηλώνει πως η φαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι θέμα αριθμών ούτε μπορεί να υπαχθεί σε «κούρεμα». Θα πρέπει όλοι όσοι μετέχουν στο σύστημα της Υγείας και της Περίθαλψης, να συνεργαστούν για να παίρνει απρόσκοπτα τα φάρμακα του ο ασφαλισμένος ο ασθενής.
Το φαρμακείο αποτελεί σημαντικό κρίκο στην διαδικασία αυτή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όπως γινόταν μέχρι σήμερα. « Η πολιτεία δεν πρέπει να στοχοποιεί τον φαρμακοποιό, ο οποίος αυτή την στιγμή στενάζει κάτω από την έλλειψη ρευστότητας, την δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και την σφικτή έως ανύπαρκτη πιστωτική πολιτική των εταιρειών. Τώρα ο φαρμακοποιός έχει την αγωνία να βρεί και το φάρμακο για τους ασθενείς με την κατάσταση που επικρατεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου.
«Εάν η Πολιτεία δεν παρέμβει να στηρίξει το φαρμακείο και μετά τον  απολογισμό της πανελλαδικής κινητοποίησης το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. θα αποφασίσει για νέους τρόπους αντίδρασης», κατέληξε ο κ. Αμπατζόγλου


Από τον ΠΦΣ
 
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: