ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων στην Αρκαδία

Με κύριο χαρακτηριστικό την συνέργεια των φορέων ιδιωτικού τομέα (ξενοδόχοι, ένωση ξενοδόχων) και των δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των τουριστικών πρακτόρων από όλη την Ελλάδα, στο Νομό Αρκαδίας, η οποία διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε 2-4 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, μέλους του Enterprise Europe Network, της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας,  του τουριστικού γραφείου «Destino ToursTripolis» και την στήριξη των Δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας, προκειμένου να προβληθεί ο Νομός σε όλη την Ελλάδα και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες αύξησης επισκεπτών-περιηγητών και παραθεριστών-στην περιοχή μας.

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Mainalon Resort» ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Μπουντρούκας, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Αρκαδίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, και ο Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, υποδέχτηκαν τους τουριστικούς πράκτορες.

Κατά την συνάντηση ο Πρόεδρος του  Επιμελητηρίου Αρκαδίας αφού καλωσόρισε τους tour operators επεσήμανε «ένα ισχυρό χαρακτηριστικό του Νομού μας είναι ο συνδυασμός της θάλασσας με το βουνό. Πρόκειται για μία μαγευτική περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από το ότι σε μικρή απόσταση από μαγευτικές παραλίες βρίσκεται μια σειρά από σπάνιας ομορφιάς ορεινά ιστορικά χωριά και τοπία.
Στην Αρκαδία μπορούν να συναντηθούν αρμονικά όλες οι μορφές του τουρισμού. Ο τόπος  αυτός έχει όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να κάνει πράξη μια τουριστική ανάπτυξη που θα προωθεί τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα νέα τουριστικά προϊόντα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεργασία που έχει το Επιμελητήριο Αρκαδίας με το Δήμο Γορτυνίας και το Δήμο Τρίπολης που με επεξεργασμένες προτάσεις προωθούν από κοινού τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς για να προωθηθεί ένα τοπικό σύμφωνο ποιότητας ώστε να αλλάξει η νοοτροπία σε εστιατόρια και καταλύματα και να χρησιμοποιούνται περισσότερο τα τοπικά προϊόντα.
Στη συνέχεια ο κ. Μπουντρούκας έκανε ανοιχτό κάλεσμα για την επόμενη επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων που προγραμματίζει το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με τους Δήμους Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας.
Την επόμενη μέρα οι τουριστικοί πράκτορες συνέχισαν το εκπαιδευτικό τους ταξίδι στην ορεινή Γορτυνία πραγματοποιώντας επαφές με τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταλλύματα, καταστήματα εστίασης) στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας για την ενίσχυση της τοπικής τουριστικής  επιχειρηματικότητας και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Οι τουριστικοί πράκτορες ευχαρίστησαν για τη θερμή υποδοχή και ξενάγηση, δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τις ομορφιές του τόπου και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προωθήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους πελάτες τους τουριστικά πακέτα για την περιοχή μας.

ΑΠΟ http://www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: