ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αεροδρόμιο, βιολογικοί και έργα στο Περιφερειακό συμβούλιο

Έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της μελέτης για επέκταση του αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ενώ εντός του επόμενου μήνα αναμένεται και η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Σώματος, ο περιφερειάρχης είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τεχνική συνάντηση με τη μελετητική ομάδα, παρουσία και του ίδιου, προκειμένου να διευκρινισθούν τεχνικά ζητήματα και να αδειοδοτηθεί ως πολιτικό το αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και η αδειοδότηση θα
προχωρήσει σύντομα.
Για την επέκταση του αεροδιαδρόμου της Καλαμάτας, κατά 300 μ., είπε ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί, εντός του επόμενου μήνα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και πλέον με αεροδιάδρομο 2.300 μέτρων το αεροδρόμιο της Καλαμάτας αυξάνει την επιχειρησιακή του ικανότητα.
Κόντρες
Στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκαν ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο επικεφαλής της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας, Θανάσης Πετράκος, έθεσε θέμα για την παραχώρηση γραφείων στις παρατάξεις της μειοψηφίας. Όπως είπε, η παραχώρηση στην Τρίπολη δεν εξυπηρετεί και ζήτησε να γίνει παραχώρηση χώρου στο Διοικητήριο της Καλαμάτας. Επίσης, ζήτησε στην επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί η δικαστική εμπλοκή στο θέμα του λιγνιτωρυχείου.
Απαντώντας ο περιφερειάρχης στο πρώτο, είπε ότι τόσο ο «Καλλικράτης» όσο και το Περιφερειακό έχουν αποφασίσει γραφεία να διατεθούν στην έδρα της Περιφέρεια, ενώ το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό, διότι οι παρατάξεις δε λειτουργούν στις περιφερειακές ενότητες. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Πετράκος παρανόμως κρατά ακόμα κλειδί γραφείου στο Διοικητήριο Καλαμάτας και τον κάλεσε να το παραδώσει άμεσα.
Για το λιγνιτωρυχείο, ο κ. Τατούλης απάντησε ότι το Σώμα δεν έχει καμία αρμοδιότητα να κρίνει δικαστικές εμπλοκές και γνωμοδοτεί μόνο για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
Ανταπαντώντας ο κ. Πετράκος υποστήριξε ότι τα γραφεία είναι για να εξυπηρετούν τις παρατάξεις και όχι τις εμμονές της πλειοψηφίας, συμπληρώνοντας ότι οι επικεφαλής των παρατάξεων ούτε υψηλό μισθό παίρνουν ούτε κρατικό αυτοκίνητο μπορούν να χρησιμοποιούν. Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι οι μετακινήσεις δεν είναι εύκολες, μιας και κατοικεί στην Καλαμάτα, και το γραφείο της Τρίπολης μπορεί να διατεθεί σε μια υπηρεσία από το να μένει κλειστό. Τέλος, αρνήθηκε να δώσει τα κλειδιά του γραφείου στην Καλαμάτα.

Βιολογικός Γαργαλιάνων
Στη δευτερολογία του ο περιφερειάρχης, για τα περί υψηλών μισθών, είπε πως όλοι όσοι αμείβονται από το Δημόσιο οφείλουν να λογοδοτούν στους πολίτες και συμπλήρωσε αφήνοντας αιχμές για τον κ. Πετράκο: «Για ποιο λόγο αμειβόμαστε και αν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, ας απαντήσουμε στον εαυτό μας αν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αν είμαστε αργόσχολοι και αργόμισθοι και αν έχουμε άμεση σχέση με το περιεχόμενο των ευθυνών που έχουμε αναλάβει».
Το λεκτικό «πινγκ πονγκ» μεταξύ τους συνεχίσθηκε, με τον κ. Πετράκο να ζητά να δημοσιοποιηθούν τα πόθεν έσχες όλων και τον κ. Τατούλη να κάνει λόγο για «επιόρκους των δεσμεύσεων τους».
Αν και τα πνεύματα ηρέμησαν για λίγο, δεν άργησαν και πολύ οι τόνοι να ανέβουν εκ νέου και να χρησιμοποιήσουν ακόμα και σκληρούς χαρακτηρισμούς ο ένας για τον άλλον.
Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε ο Οργανισμός και Κανονισμός λειτουργίας του θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, ενώ ορίσθηκαν εκπρόσωποι στην επιτροπή παρακολούθησης και εκτέλεσης της προγραμματικής σύμβασης για τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στο Ακρογιάλι.
Τέλος, εγκρίθηκε η υπογραφή μνημονίου μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Τριφυλίας για την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού Γαργαλιάνων.
ΑΠΟ http://pylosnews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: