ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Πυρετώδης οι ετοιμασίες για το παζάρι των Φιλιατρών

Με πυρετώδης ρυθμούς συνεχίζονται οι ετοιμασίες στησίματος του στεγάστρου που θα φιλοξενήσει τους μικροπωλητές για το πανηγύρι των Φιλιατρών.

Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε όλο τον δρόμο από το τέλος του πεζόδρομου μέχρι και επάνω την Εκκλησία και συνεχίζονται στην οδό Βασιλέως Γεωργίου (1ος παράλληλος της αγοράς) και θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες μας μπροστά από το κατάστημα ρούχων του κ. Φλιντίση.
Ωστόσο ήδη τα πρώτα αυτοκίνητα των ...........

μικροπωλητών έχουν κάνει την εμφάνιση τους στην πόλη και αναμένουν το τέλος των εργασιών για να ξεκινήσουν από αύριο 4 του μηνός να στήνουν τους πάγκους με τα εμπορεύματα.

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενη δημοσίευση μας η έναρξη του πανηγυριού θα γίνει στις 5 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 10 του ίδιου μήνα παρά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που κάνει λόγο για ημερομηνίες 8-12.
Την επιβεβαίωση για τις ημερομηνίες 5-10 Φεβρουαρίου έδωσε σε συνεργάτη μας με δήλωση του αποκλειστικά στο Φιλιατρά News ο πρόεδρος του συνδικάτου μικροπωλητών Ελλάδος κ. Σταμάτης Μέλλος.
Μιλώντας στο Φιλιατρά News ο κ. Μέλος είπε ότι πιστεύει πως ο κόσμος θα έρθει στο πανηγύρι, θα το αγκαλιάσει θα το στηρίξει όπως πάντα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος στην φιλόξενη πόλη των Φιλιατρών.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ημερομηνίες 8-12 που έχουν ανακοινώσει ο κ. Μέλλος υποστήριξε ότι είναι ένα λάθος που έχει γίνει από την Δημοτική αρχή όπου με μια ορθή επανάληψη με τις σωστές ημερομηνίες θα λυθεί το θέμα.


ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...