ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Εγκρίθηκε η τροπολογία για το ιδιοκτησιακό της Μάνης

Τελικά η τροπολογία που είχε καταθέσει στην βουλή ο πρώην Μεσσήνιος υφυπουργός οικονομικών με άλλους έξι βουλευτές και αφορούσε το ιδιοκτησιακό της Μάνης που ως γνωστών δεν υποδουλώθηκε ποτέ από τους Τούρκους ,εγκρίθηκε σήμερα από την Βουλή και τα συναρμόδια υπουργία. Η όλη τροπολογία ανέφερε:
Τροπολογία του Δημήτρη Κουσελά και εξι ακόμα βουλευτών για το ιδιοκτησιακό της Μάνης.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, την οποία προσυπογράφουν άλλοι 6 βουλευτές (Λ. Γρηγοράκος και Γρ. Νιώτης από το ΠΑΣΟΚ, Ι. Λαμπρόπουλος, Γ. Αποστολάκος, Α. Δαβάκης από τη Νέα
Δημοκρατία και ο Π. Μαρκάκης από το ΛΑΟΣ), με την οποία ζητείται η άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μάνης. Η τροπολογία αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς πρωτοβουλιών που ο Δημήτρης Κουσελάς και άλλοι βουλευτές είχαν αναλάβει, καθώς και συναντήσεων με τον Υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί από την Κυβέρνηση θετικά το θέμα αυτό.
Η τοποθέτηση του κ. Κουσελά στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ.ν. του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ- Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», για το ιδιοκτησιακό της Μάνης, έχει ως εξής:
«...Θέλω να αναφερθώ σε μία τροπολογία που μαζί με άλλους έξι συναδέλφους από το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, έχουμε καταθέσει εμπρόθεσμα.
Η τροπολογία αφορά στην υπαγωγή της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν. 998/79. Με το άρθρο αυτό καθιερώθηκε η ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας δασικών εκτάσεων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι περιφέρειες των πρωτοδικείων των Ιονίων, της Κρήτης και οι νομοί Λέσβου, Σάμου, Χίου και τα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κυκλάδες, οι οποίες είτε δεν κατακτήθηκαν ποτέ, είτε δεν κατακτήθηκαν δια των όπλων, αλλά προσχώρησαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, διατηρώντας την ιδιοκτησία επί των εκτάσεων των περιφερειών τους.
Από τις εξαιρέσεις στη ρύθμιση αυτή είχε μείνει εκτός η περιοχή της Μάνης, αν και είναι σε όλους γνωστό και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι η Μάνη ουδέποτε υποδουλώθηκε και ουδέποτε ενσωματώθηκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Στην περιοχή της Μάνης κατά τα τελευταία έτη της Τουρκοκρατίας ίσχυσε ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς, με βάση το οποίο η Μάνη διοικείτο από Έλληνα μπέη και πλήρωνε φόρο στο Σουλτάνο. Επομένως, στη Μάνη που ήταν αυτοδιοίκητη, δεν ίσχυσαν οι οθωμανικοί νόμοι και δεν υπήρχαν περιουσίες που να ανήκουν στους Τούρκους υπηκόους ή στο οθωμανικό δημόσιο.

Παρολ' αυτά, εκατοντάδες κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης στη Μάνη έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια για να αποδείξουν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή οι Μανιάτες και όχι οι Οθωμανοί είχαν κυριαρχία της γης τους, ότι το νεοσύστατο ελληνικό κράτος που προέκυψε από την απελευθέρωση δεν βρήκε οθωμανικά ακίνητα και οικόπεδα στη Μάνη, ώστε να θεωρηθούν αυτά στη συνέχεια κρατική ιδιοκτησία.
Αυτή την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας ζητάμε, κύριε Υπουργέ.
Για το ζήτημα αυτό έχουν τοποθετηθεί θετικά η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όταν είχε αυτήν την αρμοδιότητα. Υπάρχουν εφετειακές αποφάσεις, αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, υπάρχουν τοποθετήσεις ακαδημαϊκών, όπως του Απόστολου Γεωργιάδη και ένας μεγάλος όγκος υποστηρικτικού υλικού που έχει δοθεί στο Υπουργείο σας.
Κύριε υπουργέ, μας δόθηκε η δυνατότητα στις συναντήσεις που έγιναν μαζί σας, να σας ενημερώσουμε αναλυτικά -και εσάς και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κύριο Αμοργιανιώτη.
Σας καλούμε, λοιπόν, σήμερα να υιοθετήσετε την τροπολογία αυτή, προκειμένου ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χρόνια τους Μανιάτες να βρει επιτέλους τη λύση του και να αποκατασταθεί. Δεν είναι ένα κομματικό αίτημα. Είναι ένα αίτημα που εκφράζει σύσσωμους τους Μανιάτες και έχει διακομματική στήριξη. »

ΑΠΟ http://kalamatanews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.