ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Μεταλλαγμένοι μεταξοσκώληκες μας φέρνουν κοντά στον Spiderman


Γενετικά τροποποιημένους μεταξοσκώληκες, ικανούς να παράγουν πολύ ισχυρό μετάξι, δημιούργησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν στο παραγόμενο μετάξι των μεταξοσκωλήκων πρωτεΐνες από αράχνες, οι οποίες το καθιστούν πιο ελαστικό και ανθεκτικό.
Το μετάξι της αράχνης είναι πάρα πολύ ισχυρό, όμως η δημιουργία αποικιών αραχνών με στόχο τη μαζική παραγωγή δεν είναι δυνατή λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων που παράγουν τα αραχνοειδή αλλά και της τάσης κανιβαλισμού που παρουσιάζουν.
Οι μεταξοσκώληκες από την άλλη πλευρά παράγουν τεράστιες ποσότητες μεταξιού, ενώ εκτρέφονται
πολύ εύκολα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το μετάξι τους δεν είναι ανθεκτικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εναλλακτική λύση της μεταφοράς γονιδίων των αραχνών σε μεταξοσκώληκες, δείχνει ιδανική.
Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και δεκαετίες να πετύχουν τον τέλειο συνδυασμό, δηλαδή πολύ ισχυρό μετάξι και εμπορικές ποσότητες, ενσωματώνοντας γονίδια αραχνών στους μεταξοσκώληκες.
Μέχρι σήμερα το εγχείρημα δεν είχε πετύχει γιατί οι μεταλλαγμένοι μεταξοσκώληκες δεν παρήγαγαν αρκετό μετάξι.
Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα του Γουαϊόμινγκ ανέτρεψε το σκηνικό και κατάφερε να δημιουργήσει μεταλλαγμένους μεταξοσκώληκες που παράγουν το ανθεκτικό «αραχνο-μετάξι» σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
Το επίτευγμα είναι πολύ σημαντικό, όμως ήδη μερίδα επιστημόνων εκφράζει την αντίθεσή της στους μεταλλαγμένους μεταξοσκώληκες για εμπορική χρήση, επισημαίνοντας τους κινδύνους σε περίπτωση που ξεφύγουν στη φύση.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.