ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Υποτονική κίνηση στην αγορά λαδιού - Οι παραγωγοί δεν πωλούν, έχοντας στην τσέπη το χρήμα της επιδότησης

Σε υποτονικά επίπεδα κινείται η αγορά ελαιολάδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, παρότι η παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς προσφορά και ζήτηση φαίνεται να είναι ανύπαρκτες. Η τιμή στο τέλος του 2011 ήταν στο 1,95 ευρώ για πληρωμή μετρητοίς και κει βρίσκεται με την είσοδο του νέου χρόνου. Προβλήματα με κυριότερο τη συμπίεση των τιμών, που μπορεί να οδηγήσει και σε κλείσιμο υγιών επιχειρήσεων, προκαλεί η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης, που υπενθυμίζει πως η οργάνωση αγοράζει με 2,25 ευρώ, αλλά με 3μηνη επιταγή.
Ο πρόεδρος των Μεσσηνίων ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης είπε ότι διαμορφώνεται στο 1,95
ευρώ, ενώ με 3μηνες επιταγές πάει κάτι παραπάνω. Ωστόσο, παρατήρησε ότι «δεν πουλάει ο κόσμος, καθώς πήρε την επιδότηση. Το αφήνει προς φύλαξη στα ελαιοτριβεία, προσδοκώντας καλύτερη τιμή».
Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος ανέφερε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήταν στο 1,95, εκτιμώντας πως έχουν φύγει οι περισσότερες ποσότητες του φετινού ελαιολάδου. Επεσήμανε ότι «η γενικότερη κρίση στην Ιταλία επηρεάζει τα πράγματα, αφού αυτοί που είναι οι καλύτεροι πελάτες μας αδυνατούν να πληρώσουν. Και τελικά ο θησαυρός μας είναι άνθρακας». Με απογοήτευση σημείωσε ότι «ούτε το 30% των χρημάτων της παραγωγής - διάθεσης του ελαιολάδου δε μένει στον τόπο».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος μας είπε ότι «δεν έχει ανοίξει ακόμα η Ιταλία, λόγω των γιορτών» κι επιβεβαίωσε πως «έχουν κρατηθεί οι παραγωγοί και δεν πουλάνε με την επιδότηση που πήραν».
Η ΕΑΣ Μεσσηνίας εξακολουθεί να αγοράζει με 2,25 ευρώ, αλλά με 3μηνη επιταγή, για να εξασφαλίσει το ελαιόλαδο που θέλει για την εμπορία του τυποποιημένου προϊόντος της. «Η Ενωση έχει κάνει τη δική της πρόταση. Δεν μπορούμε να μπούμε στην αγορά και την προώθηση χύμα ελαιολάδου και να πληρώσουμε μετρητοίς», είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης Βασίλης Κοζομπόλης και σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να μπούμε και στο χύμα, αλλά ο παραγωγός θα έπρεπε να περιμένει 15 ημέρες. Και δεν μπορεί να μας περιμένει. Θέλει αμέσως τα λεφτά του. Ετσι, χωρίς χρηματοδότηση, συμπιέζονται οι τιμές προς τα κάτω. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση όχι μόνο για την Ενωση, αλλά και για ιδιωτικές επιχειρήσεις. Θα κλείσουν και υγιείς επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αν δεν μπει ζεστό χρήμα από τις τράπεζες να κινηθούν οι επιχειρήσεις, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα. Ας το λάβουν υπόψη τους οι υπεύθυνοι».

 ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: