ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Επενδυτικά Σχέδια πάνω από 3 δις Ευρώ στα αζήτητα...

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην έδρα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στην Τρίπολη, συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου και του Προεδρείου του Επιμελητηρίου με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Αρκαδίας. Ο κ. Αποστολόπουλος συγχάρηκε τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Μπουντρούκα και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για τη νίκη τους στις πρόσφατες εκλογές του Νοέμβρη, ενώ παράλληλα τόνισε πως διανύουμε μια δύσκολη χρονιά και πως ο τόπος έχει ανάγκη από επενδύσεις.
Αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος με τις επενδύσεις στη χώρα, ο κ. Αποστολόπουλος δήλωσε πως αυτή τη στιγμή, στα συρτάρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, βρίσκονται επενδυτικά σχέδια άνω των 3 δις Ευρώ. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, έπειτα από συνάντηση που πραγματοποίησε προ ημερών με τον Αντιπρόεδρο της
Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, πρέπει να υπάρξει αρωγή μεταξύ Επιμελητηρίων και Κράτους για να ξεμπλοκαριστούν όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια. Βέβαια, δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες στα συναρμόδια Υπουργία και τις Υπηρεσίες τους για κωλυσιεργία στις διαδικασίες έγκρισης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Αυτό που ζήτησε ο κ. Αποστολόπουλος από το Επιμελητήριο είναι να του δοθούν εγγράφως τα προβλήματα των επιχειρήσεων και να τα μεταφέρει απευθείας στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλο.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα για την επίσκεψή του και για την ευαισθησία που δείχνει απέναντι στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας, και τόνισε πως όλοι θα πρέπει να επιστρατεύσουν τις όποιες δυνάμεις τους για να απαλύνουν την κατάσταση, μιας και η λύση όλων των προβλημάτων είναι αδύνατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ