ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Πύργος: Έκκληση για αίμα!


   Έκκληση για αίμα, προκειμένου να ενισχυθεί η Τράπεζα Αίματος του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου έκανε η διευθύντρια του Σταθμού Κωνσταντίνα Πανέτα-Κωνσταντανακόπουλου. Η αρχή του 2012 βρίσκει τα ψυγεία άδεια, καθώς για την σωτηρία ενός νέου ανθρώπου ανήμερα την Πρωτοχρονιά χρειάστηκαν 25 μονάδες αίματος. Αριθμός που δυστυχώς δεν υπήρχε και καλύφθηκε από τα Νοσοκομεία άλλων περιοχών.
   Η έλλειψη αίματος δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά ένα χρόνια πρόβλημα που εντοπίζεται όχι μόνο στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου και άλλων Νοσοκομείων. Τα μόνιμα περιστατικά (π.χ Μεσογειακή Αναιμία) αλλά και τα έκτακτα,
(χειρουργικές επεμβάσεις, γέννες, τροχαία ατυχήματα) τις περισσότερες φορές απαιτούν αρκετές μονάδες αίματος που δεν είναι εύκολο να αναπληρωθούν. Η συμβολή των συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών είναι σημαντική, αλλά δε φτάνει μόνο αυτή. «Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Ηλείους να απευθυνθούν στον Σταθμό Αιμοδοσίας και να κάνουν μια καλή πράξη, να δώσουν λίγο αίμα όχι μόνο για τον νέο άνθρωπο  που έχει ανάγκη αυτές τις ημέρες αλλά και για κάθε συνάνθρωπο μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε να μας «χτυπήσει την πόρτα» η ανάγκη για να δώσουμε αίμα. Αυτή η πράξη είναι πράξη αγάπης και θυσίας γατί ο αιμοδότης δίνει κάτι από τον εαυτό του που δεν αγοράζεται με χρήματα», σημείωσε η κα Πανέτα, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση αίματος.

Όσοι επιθυμούν να αιμοδοτήσουν, μπορούν να απευθύνονται στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου καθημερινά από τις 9:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το  μεσημέρι και από τις 5:30 το απόγευμα μέχρι τις 8:00 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 9:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το  μεσημέρι.

ΑΠΟ http://www.patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: