ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

ΝΙΚΗ ΠΛΑΤΗΣ: Τι είπε ο πρόεδρος Νίκος Αραούζος για τον α΄ γύρο

Να συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς, ήταν ο στόχος της Νίκης Πλάτης στο α' γύρο του πρωταθλήματος.
Η φιλιατρινή ομάδα βρίσκεται δύο πόντους πάνω από τη ζώνη που οδηγεί στον υποβιβασμό, αλλά ήθελε να είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία ώστε να μην έχει πρόβλημα παραμονής.
 
Ο πρόεδρος της ομάδας Νίκος Αραούζος αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε:
«Σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη βαθμολογική συγκομιδή, καθώς περιμέναμε κάτι παραπάνω.
Είμαστε μια ομάδα νεανική, καθώς στηριζόμαστε σε πολλούς μικρούς σε ηλικία παίκτες. Άλλωστε σε όλα τα παιχνίδια σχεδόν αγωνιστήκαμε με 6 νεαρούς ποδοσφαιριστές».
 
Σε ερώτησή αν η ομάδα μπορέσει να πετύχει το στόχο της παραμονής στην κατηγορία, απάντησε: 
«Στόχος μας στο β' γύρο είναι η ομάδα να μπορέσει να κάνει κάποιες νίκες για να πετύχει την άνετη παραμονή της και στη συνέχεια να δώσει χρόνο συμμετοχής και σε άλλους νεαρούς παίκτες».
 
Κλείνοντας τις σύντομες δηλώσεις του, ο κ.Αραούζος, έδωσε τις ευχές του για τη νέα χρονιά: 
«Εύχομαι να υπάρχει υγεία σε όλο τον κόσμο. Έτσι όπως είναι πλέον η ζωή πρώτα κοιτάμε την υγεία και όλα τα άλλα έρχονται».
 
Η προετοιμασία στη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων κύλησε με προπονήσεις, αλλά και φιλικά παιχνίδια με Κυπαρισσία και Α.Ε. Γαργαλιάνων, όπου πήραν χρόνο συμμετοχής όλα τα παιδιά που ανήκουν στο δυναμικό της ομάδας.
 
Σήμερα, η Νίκη Πλάτης θα μεταβεί στην Κυπαρισσία για να δώσει ένα δυνατό φιλικό με αντίπαλο την τοπική ομάδα. Το συγκεκριμένο φιλικό που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 3 το απόγευμα, θα αποτελέσει πρόβα ενόψει του πρώτου αγώνα της Νίκης για το πρωτάθλημα που είναι εκτός έδρας με τον Α.Ο. Πατίστα.
ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ