ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Επιτυχημένη η εκδήλωση την Πρωτοχρονιά στο Μαίναλο

 Tην Πρωτοχρονιά, στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Μαινάλου, ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο  διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία  μια εκδήλωση  με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Χιονοδρομικού Οστρακίνα.
Χιλιάδες κόσμος επέλεξε το Χιονοδρομικό, για να περάσει την πρώτη ημέρα του χρόνου που έκρυβε πολλές εκπλήξεις για όλους!

 Μουσική υπό τους ήχους DJ,  λαμπαδηδρομία από σκιέρ με δάδες, οι οποίοι και άναψαν  φωτιά στο χιόνι ενώ στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τρίπολης, Ιωάννης Σμυρνιώτης έκοψε την πατροπαράδοτη Πρωτοχρονιάτικη πίτα .

Το παραδοσιακό τσουκαλόκαυτο που τιμήθηκε δεόντως από όλους συνόδευε την ξεχωριστή 1η μέρα του χρόνου αλλά και την μαγική ατμόσφαιρα του χιονισμένου τοπίου.

Τις εντυπώσεις κέρδισε και το φωτεινό σχήμα που ανέγραφε « 2012» στην πλαγιά του βουνού .

Όλοι όσοι  επέλεξαν να περάσουν την Πρωτοχρονιά  στο μαγευτικό Μαίναλο έζησαν αναμφισβήτητα μια μοναδική εμπειρία! Το χιονοδρομικό της Οστρακίνας είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο οδικά από την Αθήνα μόλις 160 χιλιόμετρα (και όχι μόνο…) κάτι το οποίο το καθιστά πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών δραστηριοτήτων και των ορειβατών.

Στο σαλέ του χιονοδρομικού θα απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα και στο καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης μπορείτε  να διανυκτερεύσετε, αφού πρώτα έχετε συνεννοηθεί με τον υπεύθυνο λειτουργίας του.

Το Μαίναλο είναι ιδανικό για οικογενειακές αποδράσεις , απολύτως ασφαλές  αφού πρόκειται για ένα ήπιο βουνό με εύκολη πρόσβαση, κοντά στον αυτοκινητόδρομο κι εξαιρετικό για παιχνίδια στο χιόνι αλλά και εκμάθηση σκι. Για τους φανατικούς οπαδούς του σκι διαθέτει ωστόσο και δύσκολες διαδρομές και πεδίο με απάτητο χιόνι μέσα στο ελατοδάσος.

Αξίζει για πολλούς λόγους να επισκεφθείτε το Μαίναλο και να απολαύσετε την ομορφιά του!  Δεν απομένει παρά να το ανακαλύψετε το τριήμερο των Θεοφανίων.          

 

 ΑΠΟ http://www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: