ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Δίδυμα γεννήθηκαν με... ένα χρόνο διαφορά

Μόλις 33 λεπτά ήταν η διαφορά στην ώρα που είδαν για πρώτη φορά το φως, αλλά ήταν ταυτόχρονα μία ολόκληρη χρονιά.

Μία από τις «παραδοσιακές» ειδήσεις των ημερών της Πρωτοχρονιάς είναι η αναφορά στο τελευταίο παιδί του απερχόμενου έτους, όπως και στο πρώτο του νέου έτους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτά τα δύο μπορεί και να είναι αδέρφια.
Αυτό συνέβη φέτος (και) στο Μπαφαλο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια των καταρρακτών του Νιαγάρα.
Ο μικρός Ρόναν είναι πλέον ο πρωτότοκος της οικογένειας Ροσπούτνι και τα γενέθλια του είναι στις
31 Δεκεμβρίου του 2011.
Ο αδερφός του Ρόρι είναι ο δεύτερος γιος και τα γενέθλιά του είναι... ένα χρόνο μετά, την 1η Ιανουαρίου του 2012, καθώς γεννήθηκε μόλις 10 λεπτά μετά την αλλαγή του χρόνου.
Οπως λέει η μάνα τους, Μπρίγκιντ, «έχουν εντελώς διαφορετικές ημερομηνίες και έτη γέννησης... δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να το ψάξω στο διαδίκτυο».
Το γεγονός ότι όπως φαίνεται τα παιδιά είναι από διαφορετικά ωάρια -και άλλα δεν είναι όμοια- θα... βοηθήσει ακόμη περισσότερο στο να μην θεωρούνται δίδυμα.
«Είναι μοναδικό», σχολίασε μία από τις μαίες, «σίγουρα έχουν ήδδη μία καλή ιστορία να λένε, για το υπόλοιπο της ζωής τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πιτσιρίκοι ήρθαν πρόωρα, προκειμένου να επιτύχουν το μοναδικό αυτό διαχωρισμό, ενώ και τα δύο βγήκαν με τα πόδια πρώτα.
Μάλιστα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το ζευγάρι είχε ήδη βάλει τα καλά του για να πάει στο γάμο της αδερφής της μητέρας, όταν «έσπασαν τα νερά».
Οπως είναι προφανές, από δω και στο εξής ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς θα είναι κάπως περίεργος για την οικογένεια, ενώ στο μέλλον τα πάρτι γενεθλίων των παιδιών θα είναι δύσκολο να μαζέψουν πολλούς φίλους.
Στην εφηβεία, πάντως, είναι σίγουρο ότι θα «πάρουν την εκδίκησή τους»: τι καλύτερη δικαιολογία για οποιονδήποτε φίλο ή φίλη, να κάνει Πρωτοχρονιά χωρίς τους γονείς;

 ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: