ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ενίσχυση 35,5 εκατ. ευρώ με στόχο την αστική ανάπλαση των δήμων


Από τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε και υπογράφτηκε η σχετική απόφαση από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, έως και τις 30 Απριλίου 2012 όλοι οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για ένταξη έργων στο πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν υπάγονται στον Άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής» και στη θεματική προτεραιότητα «Ολοκληρωμένα σχέδια για την αστική και αγροτική αναγέννηση». Με βάση την πρόσκληση που αφορά, ως υποψήφιους δικαιούχους τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού, οι προτάσεις θα πρέπει να αποβλέπουν στη βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της πολιτιστικής υποδομής, στην προώθηση της κοινωνικής-οικονομικής αναβάθμισης της αστικής περιοχής, στην αξιοποίηση των δυναμικών αστικών-ημιαστικών και τουριστικών κέντρων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της περιφερειακής οικονομίας και της λειτουργίας τους καθώς και στην προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων της περιοχής.

Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 35,5 εκατομμυρίων ευρώ και ως ελάχιστος προϋπολογισμός για τις προτάσεις που θα υποβληθούν έχει οριστεί το ποσόν των 500.000 ευρώ. Οι προτάσεις θα υποβληθούν προς την «Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» η οποία και φέρει την ευθύνη για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των προτάσεων αλλά και για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι για την καλύτερη ενημέρωση και προετοιμασία των δήμων της Περιφέρειας, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα οργανώθηκαν τρεις συναντήσεις, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και στην Πάτρα, παρουσία του περιφερειάρχη, με τους Δημάρχους όλης της Περιφέρειας αλλά και με τα αρμόδια στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, ενώ επίσης υπήρξαν και αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ στελεχών των Δήμων και της Διαχειριστικής Αρχής. Στις συναντήσεις αυτές περιγράφτηκε ο ακριβής χαρακτήρας του Προγράμματος, και οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των προτάσεων, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η υποβολή ώριμων προτάσεων προκειμένου το όλο Πρόγραμμα να εξελιχθεί απρόσκοπτα προς όφελος των Δήμων και των δημοτών τους.

«Το άνοιγμα της πρόσκλησης αποτελεί μια σημαντική στιγμή», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Προηγήθηκε μια συστηματική περίοδος προετοιμασίας, έχουμε τώρα το άνοιγμα της πρόσκλησης οπότε και θα περιμένουμε τις ολοκληρωμένες προτάσεις των Δήμων, ώστε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι η έναρξη της κατασκευής των έργων. Όλα τα στάδια απαιτούν καλή συνεργασία με τους Δήμους, ώριμες επιλογές και αδιάκοπη προσπάθεια ώστε να παραλάβουμε ολοκληρωμένα έργα που θα αναβαθμίζουν τη ζωή στις πόλεις προς όφελος των πολιτών και των τοπικών οικονομιών».

ΑΠΟ http://www.pelop.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...